Práce v kanceláři se mění. Nábytkářský gigant Steelcase představil flexibilní vybavení pro open space

Michal PtáčekMichal Ptáček

steelcase-1
0Zobrazit komentáře

Trendy v kancelářských prostorech se neustále mění a to, co platilo před pár lety, můžeme dnes považovat za zastaralé. S rozvojem technologií a větším důrazem na práci na dálku stále více firem začíná aplikovat modulární pracovní prostory, které reagují na dynamické potřeby jednotlivých členů týmů. Jednoduše řečeno, doba, kdy v kancelářích od pondělí do pátku sedělo fixně 20 zaměstnanců, je pomalu pryč a firmy napříč všemi obory stále více začínají aplikovat takzvaný hotdesking.

V praxi tak může například zaměstnanec v kanceláři trávit dva dny v týdnu a zbylé tři dny totožný pracovní prostor využívat jeho kolega. Tomuto trendu v posledních letech uzpůsobují svoji nabídku služeb a produktů i architekti nebo výrobci nábytku.

steelcase-2

Se zajímavým řešením nyní přišla například známá americká firma Steelcase, která je největším výrobcem kancelářského nábytku na světě a představila novou kolekci flexibilního nábytku pod příznačným označením Flex. Ta se zaměřuje přesně na potřeby firem, které řeší výše zmíněné problémy, a umožňuje jim vzhled jejich open-spacových kanceláří během několika málo kroků měnit dle aktuálních potřeb.

V jednoduchosti je síla

Součástí kolekce je například sada libovolně upravitelných a výškově nastavitelných stolů na kolečkách, které mají proti konkurenčním řešením jednu zásadní výhodu. Kolečka jsou totiž implementována pod úhlem 45 stupňů, točí se pouze diagonálně, a tak není pro jejich přesun nutné používat zamykací mechanismus. Sklon koleček se zároveň postará o bezpečné ukotvení stolu na místě v případě, že na něm momentálně někdo pracuje.

Pro co nejsnazší manipulaci a pohyb v prostoru pak od každého stolu vede jen jediný napájecí kabel, který vede do integrovaných zásuvek přímo ve stolu, do kterých je možné zapojit všechna potřebná zařízení. Součástí kolekce jsou také speciální akustické a stínící bariéry, kterými lze ohraničit a odhlučnit konkrétní pracovní prostor a v případě potřeby například vytvořit soukromou zasedací místnost. Jelikož je jejich připevnění založené na magnetech, je manipulace opět maximálně jednoduchá.

steelcase-4

Možnosti přizpůsobení jednotlivých kusů nábytku

Řadu nábytku dále doplňují modulární skříně vybavené napájením, které lze v případě potřeby jednoduše rozložit a přesunout, nebo pojízdné vozíky sloužící pro odložení kancelářských doplňků. Nejedná se samozřejmě o jediné řešení na trhu, ostatně i samotná firma Steelcase už podobné produkty nějaký čas nabízí. Právě až představení kompletní modulární kolekce ale potvrzuje, že nás v kancelářském designu a pracovním prostředí obecně s velkou pravděpodobností čekají v následujících letech zajímavé změny.

Potvrzují to ostatně i kroky dalšího známého amerického výrobce Herman Miller, který je na trhu s kancelářským nábytkem, co se týče obratu, číslem dvě. V rámci své platformy Live OS nabízí sadu nástrojů i nábytku pro efektivnější a ergonomičtější práci z kanceláře i domova a bude zajímavé sledovat, kam dál se vybavení kanceláří a způsob, jakým lidé pracují, bude dále vyvíjet.

steelcase-3
steelcase

Nábytek se řídí heslem: „Jednoduše rozložit, přesunout a zase složit“

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym