Pavel Kacerle a Lubo Smid na CzechCrunch Offlajn zhodnotili, jak se Čechům žije a podniká v USA

Nela VítováNela Vítová

cc
0Zobrazit komentáře

Americký sen, nebo realita a nutnost nestát na místě? Z amerických filmů dobře známe vyobrazení dokonalých životů na západním pobřeží Spojených států, které nemají jedinou chybu. Možná také proto se pro spoustu lidí v Česku i celé Evropě zdá být úspěch v Americe prakticky nemožný. Hosté Pavel Kacerle a Lubo Smid na naší dubnové události CzechCrunch Offlajn ale dokázali téměř dvěma stům diváků, že opak je pravdou. O svých zkušenostech a poznatcích z pracovního i osobního života v Americe promluvili 23. dubna v prostorách karlínské vývojářské firmy STRV.

Pod vedením šéfredaktora CzechCrunche Ondřeje Holzmana se v rámci večerní diskuze probrala velká spousta témat souvisejících s životem i byznysem v USA. Řešilo se například porovnání úrovně života v Česku a Americe, ale také rozdíly v pracovních možnostech a jak složité je se za oceánem pracovně uchytit. Oba hosté také sdíleli své názory a tipy na to, jak rozjet byznys pro americký trh a jaký tým lidí si kolem sebe v takovém případě budovat. Kromě toho jsme si mohli poslechnout rady, jak bojovat s jet lagem při dlouhých cestách letadlem a jak celkově zvládat náročný program plný cestování.

offlajn-11

Vzhledem k tomu, že se Pavel Kacerle i Lubo Smid do Kalifornie dostali každý úplně jinak, mohli diváci slyšet i odlišný náhled na začátky života i byznysu v USA. Pavel Kacerle hovořil díky svým pracovním zkušenostem s filmovými giganty jako Marvel, Disney či Lucasfilm o práci v tomto segmentu a s Lubo Smidem společně rozebrali i svůj pohled na podnikání za oceánem.

Doma navždy v Čechách

Akce padla velmi příhodně právě na den před premiérou závěrečné epizody amerického trháku Avengers: Endgame, na který všichni fanoušci marvelovek netrpělivě čekali. Hned na začátek proto padla otázka právě na Pavla Kacerleho, co pro něho vlastně zakončení úspěšné ságy znamená vzhledem k tomu, že se sám na tvorbě několika superhrdinských snímků z dílny Marvelu podílel. Poté se postupně přešlo na hlavní téma akce. Řešilo se porovnání života v Česku a Americe a kde je pro oba vlastně ten pravý domov. Pavel Kacerle, ačkoliv žije trvale v Kalifornii, přiznal, že doma pro něj bude navždy v malé vesničce Vejprnice u Plzně. Lubo Smid naopak řekl, že vzhledem k tomu, že tráví svůj rok napůl v Česku a v Americe (či jinde ve světě), domovem je pro něho většinou místo, kde se právě nachází.

offlajn-6

Lubo Smid a Pavel Kacerle

Co se týká byznysu a navazování kontaktů s klienty, oba se shodli na tom, že to není alespoň zpočátku vůbec jednoduché. Lubo Smid zmínil, že zahájení spolupráce s Tinderem předcházela spousta osobních setkání a několik desítek rozhovorů, ať už osobně, telefonicky, přes zprávy nebo e-mail. V případě Pavla a jeho nového projektu Live Penalty, který umožňuje fotbalovým fanouškům po celém světě si zahrát proti reálnému brankáři, šlo vlastně o náhodu, která ho k založení firmy přivedla, protože sportovní svět do té doby prakticky nesledoval.

Oba muži se shodli v tom, že Česko se nedá se západním pobřežím Spojených států příliš srovnávat především v počtu podnikatelů a jejich koncentraci na jednom místě. Právě Kalifornie, a především San Francisco a v poslední době také Los Angeles, jsou místa, kde se soustředí obrovské množství podnikatelů a oba hosté se shodli, že téměř každý druhý má před jménem titul CEO, CMO, COO nebo jiné „céčko“.

Dostalo se také na otázku nákladů života v Americe. Zde se šéf STRV i mistr filmových triků shodli na tom, že ačkoliv jsou v USA mnohem vyšší platy než u nás, stoupají s tím i náklady na život. Život v Praze je podle nich v tomto ohledu mnohem jednodušší, protože nutné výdaje nejsou tak vysoké. V této souvislosti se řešila otázka nájmů k Kalifornii, které jsou celosvětově známé jako přehnaně vysoké. Zde byla řeč především o San Francisku, kde jsou kromě velmi drahých nájmů vysoké i ostatní náklady na život.

offlajn-12

Nakonec došlo i na několik lifehacků. V této souvislosti promluvil především Lubo Smid, který sám aplikuje spoustu neobvyklých věcí v oblasti mentální i fyzické produktivity. Pro správný začátek dne je pro něho nutností tzv. bulletproof coffee, speciální nootropický přípravek do kávy, zajišťující dostatek energie po celý den. Pavel Kacerle naopak zmínil, že svou disciplínu a celkovou životní odolnost získal díky tréninku bojových sportů.

Lekce začal poprvé navštěvovat přímo v tělocvičně představitele Iron Mana, Roberta Downeyho Jr., kde ho trénoval i jeho osobní trenér Eric Oram. Pavel přiznává, že začátky pro něho byly velmi fyzicky i psychicky náročné, ale po nějaké době si uvědomil, že šlo o nejlepší rozhodnutí, jaké mohl udělat.

Na naší druhé letošní události CzechCrunch Offlajn toho pochopitelně zaznělo mnohem více a s oběma hlavními aktéry si pak navíc diváci mohli na závěr večera nezávazně promluvit a prodiskutovat to, co je nejvíce zajímá. Pokud jste Offlajn s Lubo Smidem a Pavlem Kacerlem zmeškali, můžete se naší akce zúčastnit opět v červnu, kdy se budeme bavit s dalšími zajímavými hosty. Novinky sledujte na oficiálním facebookovém profilu a samozřejmě také na našich webových stránkách.

Na závěr galerie z úterního večera:

offlajn-1
offlajn-9
offlajn-3
offlain-12
offlajn-2
offlajn-5
offlajn-7
offlajn-8
offlajn-4
offlajn-10
offlajn-13
offlajn-15
offlajn-16
offlajn-17
offlajn-18
offlajn-19

Diskuze (0)

Novinka

Anonym