Nová generace herních konzolí se blíží. Sony potvrdilo PlayStation 5 s podporou her z předchozí verze

pscont
0Zobrazit komentáře

Letos v listopadu tomu bude dlouhých šest let od vydání zatím poslední generace herní konzole PlayStation od Sony. Přes množství titulů a pokoření absolutního historického rekordu Sony v počtu prodaných kusů a nadvládou nad konkurenční konzolí Xbox od Microsoftu se konečně dostávají na světlo světa první podrobnosti o nadcházející generaci konzole, kterou uvidíme možná už v průběhu příštího roku.

Proč je to důležité? Nejen, že PlayStation 5 uvede další etapu Sony na herním poli, ale také bude mít další palebnou sílu proti konkurenci, která v počtu prodaných konzolí prozatím zaostává. Ostatně PlayStationu 4 se prodalo již více něž 92 milionů kusů, kdežto Xbox One ani ne polovina. Poslední generace se v případě obou firem prodloužila tím, že původní Xbox One potkala vylepšená výkonnější verze Xbox One X a v případě Sony zase PlayStation 4 Pro. Tím se uměle prodloužil čas na vývoj příští generace.

Sony na PlayStationu 5 pracuje dle exkluzivních informací magazínu Wired zhruba čtyři roky. Co tedy díky tomu zatím víme? Sony potvrdilo název, který bude nepřekvapivě opravdu PlayStation 5, konzole navíc bude založena na podobné architektuře jako její předchozí generace, a tak bude možné přehrávat nejen nové hry, ale také hry z PlayStationu 4 a PSVR.

gaming1

FIFA + PlayStation 4

PS5 dostane místo klasického pevného disku konečně také SSD, který je standardně až patnáckrát rychlejší, díky čemuž bude jednodušší načítat dnes čím dál náročnější hry. Samozřejmostí je pak i podpora 8K rozlišení, byť ještě nejsou televize a monitory s podporou 8K tak rozšířené. Procesor konzole je založen na architektuře AMD Ryzen s osmi jádry a speciální verzi grafické karty AMD Radeon Navi.

Zmíněná grafická karta se vyznačuje takzvaným ray tracingem, který opět posunuje vizuální hranice her o level dál. Technologie totiž dokáže velmi věrně zobrazovat, jak se světlo od jednoho objektu odráží ke druhému, a pokročile zobrazuje různé průhledné, skleněné nebo kapalné materiály. Vylepšením projde i audio, které bude v základu prostorové, což bude oproti dvěma předchozím generacím zásadní posun.

budgetbakers-michal-kratochvil-jan-muller4

Přečtěte si takéČeští BudgetBakers získávají novou investici od Rockaway. Vytvoří aplikaci pro správu firemních financíČeští BudgetBakers získávají novou investici od Rockaway. Vytvoří aplikaci pro správu firemních financí

Zcela přesnou hardwarovou specifikaci a konkrétní rozdíly mezi aktuální verzí konzole a novým PlayStation 5 Sony pravděpodobně oznámí až v průběhu letošního roku, ale i tak je potvrzení velmi zásadním milníkem, který potvrzuje, že spousta herních vývojářů pracuje již nyní na nové generaci her, včetně mnoha exklizivních titulů, které se objeví při spuštění prodeje konzole. Pravděpodobně již příští rok. Mezitím se na PS4 můžeme těšit na letošní exkluzivní tituly jako Days Gone, Death Stranding nebo druhé pokračování The Last of Us.

xboxones-digital

Xbox One S All-Digital

A zatímco Sony postupně odhaluje malými krůčky svou nastupující generaci, konkurenční Microsoft s Xboxem se chystá vyškrtnout ze své podpory u herní konzole klasická média. Konkrétně se má jednat o konzoli Xbox One S All-Digital Edition a jak už název napovídá, místo klasických her na kompaktních discích na ní půjde hrát pouze tituly stažené online. Vše ostatní zůstává stejné, kromě ceny, která bude razantně nižší. Oznámená cena je nastavena na 249 dolarů (5 600 korun), což je o 50 dolarů (1 135 korun) méně než klasická verze s mechanikou.

Foto: Microsoft

Diskuze (0)

Novinka

Anonym