Mastercard v Česku spustí u online plateb kartou potvrzení přes mobilní aplikaci. Nahradí SMS kódy

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

credit-card-online-shopping-payment
0Zobrazit komentáře

Nakupování na internetu se již stalo zcela běžnou součástí našich životů, stejně jako fakt, že často pro placení volíme tu nejpohodlnější metodu, kterou pro mnohé zákazníky představuje platba kartou. Stačí jen zadat pár čísel z karty a je hotovo. Maximálně musíte ještě opsat bezpečnostní kód, který vám přijde SMS zprávou. A právě to se již brzy změní a celý proces se ještě zjednoduší.

Od září budou moci čeští zákazníci při nakupování online využít pro ověření své totožnosti a tedy i platby biometrické údaje. Místo opisování SMS kódu bude stačit jen v mobilní aplikaci přiložit svůj prst či naskenovat obličej a platba se potvrdí, a to nejen při nakupování přes mobil, ale i při všech dalších platbách na internetu, tedy i na počítači. Novinku spolu se zástupci českých bank představila společnost Mastercard.

Biometrie místo otisku prstu

Ověření pomocí biometrických údajů bude novým standardem, který partneři Mastercard, jimiž jsou i všechny české banky, nasadí do svých mobilních aplikací. Ty dnes slouží jak pro mobilní bankovnictví, tak zároveň právě i pro ověření totožnosti například při vstupu do internetového bankovnictví nebo potvrzení platby. Některé banky mají ověřování integrované v jedné aplikaci, jiné na to mají samostatné aplikace a nově v nich přibude i možnost potvrdit tímto způsobem platbu kartou v internetovém obchodě.

Zavádění biometrického ověřování pro platby kartou je mimo jiné i výsledkem nových regulatorních požadavků Evropské unie, které v rámci směrnice PSD2 mají za cíl od září letošního roku zajistit, aby realizace i přijímání plateb byly bezpečné, jednoduché a pohodlné. Klíčové je v tomto ohledu dvoustupňové ověření totožnosti, kdy se uživatel musí prokázat dvěma ze tří možných způsobů: pomocí něčeho, co zná, něčeho, co má, a něčeho, čím je.

miroslav-lukes-mastercard

Foto: Mastercard

Miroslav Lukeš šéfoval Mastercard pro Česko, Slovensko a Rakousko

První věc, kterou zná, je heslo, druhá věc, kterou má, může být například mobilní telefon nebo generátor tokenů, a to, čím je, zajistí biometrický údaj, jako je otisk prstu nebo sken obličeje, což je mnohem bezpečnější než opisování SMS kódu. „Použití biometrických údajů je bezpečným způsobem, jak platební transakce ověřovat. Biometrické ověřování navíc výrazně zlepšuje celý proces, aniž by přitom docházelo ke snížení bezpečnosti,“ vysvětluje generální ředitel Mastercard pro Česko, Slovensko a Rakousko Miroslav Lukeš.

Aby si banky nemusely nutně vyvíjet vlastní řešení, nabízí jim Mastercard své řešení Identity Check Mobile, které snadno napojí do své aplikace. Od září by tak měli mít možnost využívat biometrického ověření plateb na internetu všichni čeští zákazníci, a to jak ze všech bank, tak vedle karet Mastercard i s těmi od Visy.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym