Mapy.cz spojují síly s Windy.com miliardáře Lukačoviče. Nově nabídnou lokální předpověď počasí

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

mapy.cz-android2
0Zobrazit komentáře

S jarem přichází oteplování a s ním zase motivace se někam vydat. Mezi populární turistické doplňky patří Mapy.cz, které se chtějí stát ještě užitečnějším plánovačem tras. Ve spolupráci s českou aplikací Windy.com nově nabízejí předpověď počasí pro jakékoliv místo, kam se právě vydáváte. Služba navíc funguje celosvětově.

„Smyslem této funkce není nahradit meteorologické portály, ale především umožnit lidem operativně zjistit aktuální informace o počasí pro bod zájmu na našich mapách,“ popisuje novinku Jan Laš, produktový manažer Mapy.cz, které v minulém týdnu představily nové funkce také pro řidiče.

Karta s počasím se zobrazí při rozkliknutí záložky o vybraném místě přímo pod kontaktními informacemi a v přehledném grafickém zpracování poskytne jak hodinovou i denní předpověď, tak také časy východu a západu slunce. V případě plánování cesty na vzdálenější místo je užitečné také zobrazení aktuálního času v daném místě. Informace o teplotě vzduchu, směru a rychlosti větru, srážkách nebo sněžení i na několik dní dopředu jsou přebírána právě z dat Windy.com a jeho matematického modelu.

mapy.cz-windy

Windy.com původně vzniklo jako vedlejší projekt zakladatele Seznamu Iva Lukačoviče. Původně poskytovalo především informace o počasí specificky užitečné pro surfaře, respektive všechny, kteří potřebují vědět, jak fouká vítr, ale v posledních dvou letech výrazně expandovalo. Nyní je jeho hlavní devízou sice stále sofistikované zpracování povětrnostních podmínek, ale nabízí také komplexní předpověď zahrnující všechny aspekty počasí prostřednictvím map.

Nová karta s počasím je dostupná na desktopové i mobilní verzi webu Mapy.cz, aktualizovaná mobilní aplikace již vyšla pro Android, pro iOS by měla dorazit co nevidět. Mapy.cz v současnosti denně navštěvuje 750 tisíc lidí a jelikož je v Seznamu neustále vylepšují, jsou velmi zdatným konkurentem mapových podkladů od Googlu i Applu. Například právě zmíněné počasí ani jeden z amerických hráčů nenabízí.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym