LEGO pomáhá nevidomým dětem. Nová kreativní stavebnice má podpořit výuku Braillova písma

Filip HouskaFilip Houska

lego-braille
0Zobrazit komentáře

Z pohledu kreativity patří LEGO k jedněm z nejzajímavějších produktů na trhu. Již od roku 1932 neustále přináší různé variace svých kultovních kostiček, z nichž se vedle běžných předmětů dají skládat i třeba malá města, pokročilé technické stroje nebo modely luxusních supersportů, pro které mají slabost především Češi. LEGO se nicméně dá využívat nejen pro zábavní účely, ale také pro zdravotní, což ikonická dánská skupina nově potvrzuje.

V rámci pařížské konference Sustainable Brands Paris, zaměřené na udržitelnost a inovace, LEGO představilo novou výukovou stavebnici, která je určená dětem trpícím slepotou. Jednotlivé kostky totiž navrhlo v takových podobách, aby jejich výstupky tvořily konkrétní znaky v Braillově písmu, které slouží pro nevidomé, slabozraké a lidi se zbytky zraku.

lego-braille-1

Foto: LEGO

Výstupky na kostičkách LEGO tvoří konkrétní znaky v Braillově písmu

Každý barevný dílek tohoto setu, nazvaného LEGO Braille Bricks, tak reprezentuje jak daná písmena, tak i číslice od 1 do 9 a několik matematických znaků. Právě aspekt přítomnosti matematiky jen dotváří cíl, pro který byla tato iniciativa vytvořena: výuka. Projekt byl totiž od samotného počátku brán jako příležitost, aby se nevidomé děti mohly během hraní s kostkami zároveň i učit Braillově písmu, respektive skládání slovních celků a mimo jiné řešit základní matematické příklady.

lego-bugatti-chiron

Přečtěte si takéLEGO v Česku postavilo z více než milionu dílků stavebnice Technic pojízdné superauto Bugatti ChironLEGO v Česku postavilo z více než milionu dílků stavebnice Technic pojízdné superauto Bugatti Chiron

LEGO Braille Bricks má sloužit i jako ideální doplněk do výukových osnov handicapovaných dětí a svým způsobem tvořit novou oblast, od které se jedinci mohou odvíjet. Nemusí tedy spoléhat pouze na technologické vychytávky a audionahrávky, které řadu předmětů a problematik nedokáží po zvuku příliš dobře vysvětlit. Někdy je zkrátka prospěšnější být s danou věcí v přímém fyzickém kontaktu, což tak vnímá i LEGO.

lego-braille-2

„S dostupností tisíců audioknih a počítačových programů se čím dál méně dětí učí číst Braillovo písmo. To je kritické především v důsledku toho, že ti, kteří Braillovo písmo ovládají, jsou nezávislejší, mají vyšší úroveň vzdělávání a lepší příležitosti pro zaměstnání. Pevně věříme, že LEGO Braille Bricks pomohou zvýšit zájem v učení se tohoto písma a jsme nadšeni z toho, že LEGO Foundation (divize, pod níž vznikají nové projekty – pozn. red.) tento koncept přeneslo do reality a dětem po celém světě,“ dodává k celé iniciativě Philippe Chazal z organizace European Blind Union.

Stavebnice je momentálně testována v dánštině, norštině, angličtině a portugalštině, přičemž ve třetím čtvrtletí tohoto roku by se měl její záběr rozšířit i do němčiny, španělštiny a francouzštiny. O češtině žádná zmínka zatím nepadla. Finální verze pak vyjde v roce 2020 a bude zdarma distribuována do vybraných evropských institucí. Zdali se dostane i na pulty obchodů, se aktuálně neví.

lego-braille-4

Foto: LEGO Group

Diskuze (0)

Novinka

Anonym