Jeff Bezos si po rozvodu udrží kontrolu nad Amazonem. Jeho exmanželka bude jednou z nejbohatších žen světa

Šéf Amazonu Jeff Bezos

0Zobrazit komentáře

Není tomu tak dávno, co jeden z nejsledovanějších podnikatelů světa Jeff Bezos oznámil rozvod se svou dnes již bývalou manželkou. Miliardář a zakladatel gigantu Amazon se měl následně dle médií se svou manželkou rozdělit až o polovinu svého jmění, a to včetně akcií Amazonu, kterých společně vlastnili 78,8 milionu neboli zhruba 16 % celé společnosti.

Nakonec je tomu ale jinak, jelikož MacKenzie Bezosová na svém Twitteru oznámila, že hodlá celých 75 % svých akcií přenechat Jeffu Bezosovi. Potvrdila navíc, že se celý proces rozvodu již finalizoval, vše proběhlo v pořádku a obě strany i jejich okolí jim byly oporou. Souběžně se 75 procenty akcií Amazonu získá Jeff od MacKenzie i veškeré akcie známého deníku Washington Post a vesmírného startupu Blue Origin.

Samotné MacKenzie Bezosové pak v Amazonu nadále zůstanou 4 procenta. Při aktuální tržní hodnotě jedné z nejhodnotnějších firem světa nicméně i čtyři procenta představují zhruba 36 miliard dolarů. Osmačtyřicetiletá MacKenzie Bezosová se tak po rozvodu stane jednou z nejbohatších žen planety. Před ní budou patrně již jen Françoise Bettencourt-Meyersová, dědička podílu firmy L’Oréal, Alice Waltonová, jediná dcera zakladatele Walmartu, a těsně i Jacqueline Marsová, majitelka třetiny cukrovinkové firmy Mars.

bezos-final-0404

Jeff Bezos, zakladatel a výkonný ředitel společnosti Amazon

Úplně zkrátka nakonec nepřijde ani pětapadesátiletý Jeff Bezos, který by si měl i nadále udržet pozici nejbohatšího člověka na světě. Jeho podíl v Amazonu má aktuálně hodnotu 108 miliard dolarů, což by mělo být podle Bloombergu o pár miliard dolarů víc než jmění Billa Gatese. Podle všeho se nicméně jedná o největší rozvod v historii, co se týče výše vypořádání, která jedné straně připadla. Až daleko za 36 miliardami dolarů MacKenzie Bezosové je podle CNBC Jocelyn Wildensteinová, jež si v roce 1999 z rozvodu s Alecem Wildensteinem odnesla necelé 4 miliardy dolarů.

Ale zpět k případu Bezosových. Ke zmíněnému převodu 75 procent akcií, které měly MacKenzie Bezosové připadnout, se váže i kompletní převod všech hlasovacích práv ve společnosti, jež měla získat. Jde o gesto, které naznačuje, že i po rozvodu na firmě i budoucnosti Jeffa Bezose jeho bývalé ženě záleží. Ostatně dvojice spolu byla již před zrodem Amazonu a MacKenzie Bezosová se připojila v roce 1994 jako jeden z vůbec prvních zaměstnanců.

cf-hero

Přečtěte si takéČeská aplikace CF Hero pomáhá teenagerům bojovat s cystickou fibrózou a prodlužovat jim životČeská aplikace CF Hero pomáhá teenagerům bojovat s cystickou fibrózou a prodlužovat jim život

Oznámení rozvodu přišlo náhle v lednu letošního roku, krátce na to jeden z amerických bulvárních magazínů uveřejnil detaily a soukromé textové zprávy z utajovaného vztahu Jeffa Bezose s Lauren Sánchezovou, hlasatelkou zpráv na americké televizní stanici Fox. Jeff Bezos následně magazín nařkl z vydírání a pomluvy. Celá situace je nicméně i následujícím oznámením považována za uzavřenou.

Znění celého oznámení MacKenzie Bezosové na jejím Twitteru:

Diskuze (0)

Novinka

Anonym