Historický comeback. Golfista Tiger Woods se po více než 10 letech vrátil mezi vítěze a ovládl turnaj Masters

tigerwoods
0Zobrazit komentáře

Každý sport má své ikony – ať už jde o Michaela Jordana v basketbalu, Jaromíra Jágra nebo Wayna Gretzkyho v hokeji či fotbalistu Lionela Messiho. Na golfových greenech to byl po mnoho let Tiger Woods, ještě než ho potkalo množství osobních a zdravotních problémů, které jeho kariéru na více než dekádu značným způsobem zkomplikovaly.

Po uplynulém víkendu, ve kterém se dohrál americký golfový turnaj Masters na hřišti Augusta National, se ovšem Tiger Woods naplno vrací zpátky do hry. Své soupeře dokázal během několikadenního turnaje rozdrtit a mohl si tak znovu obléknout ikonické zelené sako, které vítězi turnaje Masters náleží. Jde o jeho první výhru na Masters za dlouhých 14 let a o první výhru na major turnaji od roku 2008.

I přes nejisté dlouhé rány se Woodsovi dařilo především na pětiparových jamkách, kde odečetl celkem 8 bodů, celkově jich pak během čtyř dní odečetl 22, ale právě v závěrečném kole během včerejšího dne v jeho rukou panovala nejistota. Na 18 jamek potřeboval celých 70 ran, což bylo pouze 2 rány pod normu hřiště. Zachránily ho především chyby soupeřů – italský golfista Francesco Molinari na dvanácté jamce trefil vodní žlab, podobný osud čekal i dalšího konkurenta v podobě Tonyho Finaua.

woodsmasters

Tiger Woods po svém vítězném úderu

V nedělním závěrečném kole bylo vidět, že se Tiger Woods absolutně soustředí. Na svůj velký den se připravoval v náročných trénincích až 13 hodin denně, a teprve když padl rozhodující úder, projevil naplno své emoce. Třiačtyřicetiletý Woods si odnáší vítězství v turnaji Masters celkem popáté, v historii se více vítězství na Masters podařilo pouze legendárnímu Jacku Nicklausovi, který jich má na kontě šest.

Konec problémů a návrat ke kořenům

Tiger Woods to v posledních 10 letech neměl jednoduché a jen málokdo očekával, že se ještě naplno ke sportovní kariéře někdy vrátí. Golfista, který kdysi stál jako idol mnoha mladým talentům, přerušil kvůli problémům v manželství v roce 2009 svou profesionální kariéru, aby se vše pokusil napravit. To se mu ovšem nepodařilo a problémy se začaly prohlubovat. Do toho přišla kombinace nejrůznějších léků, od marihuany, respektive THC v těle, až po léky na spaní, bolest či úzkost.

pavel-kacerle

Přečtěte si takéPavel Kacerle: Poprvé řídím vlastní startup. Buď vyjdu jako vítěz, nebo nás to semele, plán B nemámPavel Kacerle: Poprvé řídím vlastní startup. Buď vyjdu jako vítěz, nebo nás to semele, plán B nemám

V minulém roce nicméně Woods znovu ohlásil návrat, začal naplno trénovat a postupně se připravovat na své další velké turnaje. Poslední úspěch mu má znovu dodat sebevědomí do dalších turnajů a pokračování v kariéře, ve které ho mohou stále potkat velké věci. Ostatně včerejším vítězstvím překonal Woods již celkem patnáct prvenství ve své kariéře. V historii je před ním pouze výše zmíněný Jack Nicklaus, který jich má na kontě 18.

„Obrovská gratulace z mojí strany směrem k Tigeru Woodsovi! Mám radost nejen za něj, ale také za golf jako takový. Je to neuvěřitelné,“ uvedl Jack Nicklaus na Twitteru k Woodsovu vítězství. Tiger Woods je jediný hráč, který se přibližuje jeho dosavadnímu rekordu. Nicklaus navíc ve svých 79 letech již nehraje, takže má rodák z kalifornského Cypressu stále šanci na první příčku.

Tiger Woods

Výhra v podobně velkém turnaji navíc neznamená pro Woodse pouze velký návrat a obhájení slavného jména, ale také množství peněz. Na výhry hráčům bylo v letošním roce určeno celkem 11,5 milionu dolarů, tedy o půl milionu více než loni. Vítěz turnaje si z částky odnesl celých 2,07 milionu dolarů, v přepočtu téměř 47 milionů korun. Trojice hráčů, kteří shodně skončila na druhém místě, si pak odnese po 858 tisících dolarů (přes 19 milionů korun).

Letos ještě Tigera Woodse čeká turnaj U.S. Open v kalifornském Pebble Beach, kde může obhájit svůj v pořadí již šestnáctý titul. A jelikož bývá standardně Woods na tamním greenu velmi silný, bude to jeden z nejsledovanějších turnajů v golfu za poslední roky.

Foto: Reprofoto / ESPN (YouTube), Omar Rawlings / Flickr, Keith Allison / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym