Český startup Zuri Michala Illicha získává další investici. Miliony korun do něj vkládá brněnské Kiwi.com

michalillich
0Zobrazit komentáře

V historii českých startupů není moc těch, které by se věnovaly vývoji letadel s vertikálním vzletem a přistáním (VTOL). To se před několika lety rozhodl změnit internetový veterán Michal Illich se svým startupem Zuri, který takovou technologii tvoří a chce s ní podobně jako mnoho dalších hráčů uspět na globálním poli. Ostatně není to ani šest měsíců od doby, kdy na rozvoj svého unikátního letadla získal investici ve výši 600 tisíc eur a už přichází další financování.

Dalších 200 tisíc eur, v přepočtu 5,1 milionu korun, do Zuri vkládá brněnský startup Kiwi.com, o kterém bylo bylo v tomto týdnu slyšet v souvislosti s odprodejem 51% podílu za několik miliard korun. Po fondu Pale Fire Capital jde tak o nové prostředky, které mají sloužit pro další fázi vývoje letounu, jehož výsledný dolet má být až 700 kilometrů.

zuri-illich-evtol2

Elektrické letadlo Zuri

Kompletně finalizovaný ovšem prozatím letoun nebude, v aktuální fázi se jedná o vývoj 900 kilogramů vážícího prototypu s rozpětím 11 metrů, který by měl sloužit jako testovací verze finální podoby. Ta má být v budoucnu využita pro bezpilotní leteckou přepravu. „Díky této investici jsme schopni dále pokračovat v budování týmu a vývoji velkého prototypu, na kterém otestujeme letové vlastnosti tohoto ojedinělého typu letadla,“ říká k investici zakladatel a šéf Zuri Michal Illich.

Klíčový prvek dopravy budoucnosti

Kiwi.com byla jediná firmou, kterou jsme pro tuto investici oslovili. Vybrali jsme ji, protože vidíme velký prostor pro spolupráci, Kiwi.com zná perfektně poptávku po letech a díky své popularitě bude v budoucnu schopna přinášet na trh osobní přepravy nová řešení, včetně VTOL letů na střední vzdálenosti,“ doplňuje. Spolupráce s Kiwi.com má navíc do budoucna i další smysl – brněnský startup se staví do role vyhledávače multimodální přepravy, takže mimo letadel nabídne i různé alternativy v podobě autobusů či vlaků.

Do budoucna nevylučuje ani podobné prostředky jako například elektrický letoun s vertikálním vzletem a přistáním od Zuri, který by měl fungovat zcela bez pilota. Podobně jako charterové lety privátními tryskáči nebo přesuny z města na letiště helikoptérou může jít o další takovou variantu, byť znatelně levnější.

zuri-illich-evtol

Elektrické letadlo Zuri

Projekt Zuri představuje směr, který vidím jako klíčový v budoucnosti dopravy, a i naše investice je toho důkazem. Segment krátkých leteckých spojení zatím prakticky neexistuje, ačkoliv je to jeden z klíčových článků pro tzv. first a last mile a v kombinaci s globální transportní sítí představuje úplně nové možnosti cestování,“ říká k investici spoluzakladatel Kiwi.com Oliver Dlouhý.

Zuri má zatím za sebou test technologie u letounu s rozpětím dva metry a pět metrů. Finální verze letounu by měla zmíněných 700 kilometrů uletět za zhruba 3 hodiny, což je s ohledem na okolnosti příznivý čas. Další funkční prototyp by se měl dle Michala Illicha objevit ještě v tomto roce.

oliver-dlouhy-kiwi.com

Foto: Kiwi.com

Oliver Dlouhý, spoluzakladatel a CEO Kiwi.com

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym