České vinařství Lahofer staví u Znojma nové designové sídlo za desítky milionů korun. Navrhli ho brněnští architekti
, /

České vinařství Lahofer staví u Znojma nové designové sídlo za desítky milionů korun. Navrhli ho brněnští architekti

České vinařství Lahofer staví u Znojma nové designové sídlo za desítky milionů korun. Navrhli ho brněnští architekti

V roce 2017 ve vesnici Dobšice u Znojma zahájila stavbu nového vinařství jedna z největších tuzemských společností v oboru, vinařství Lahofer. Designově zajímavý projekt, do něhož česká firma investovala několik desítek milionů korun, vzniká pod vedením české architektonické firmy Chybík + Krištof a budova se dvěma výrobními halami, střešním amfiteátrem, vinárnou a administrativním zázemím Lahofer má být otevřena letos v létě.

Design nové budovy viditelně vychází z jednoho ze současných trendů v architektuře, kdy jsou stavby navrhovány mimo jiné tak, aby co nejpřirozeněji splývaly s jinak přírodním prostředím. V případě vinných polí samozřejmě o přirozenosti lze mluvit pouze v uvozovkách, pointou ale je spíše organické ovlivnění architektury mimoměstským prostředím, které jí předchází.

Dvě dlouhé výrobní haly jsou tak kompletně prosklené, nepůsobí tedy jako svému prostředí uzavřené krabice a umístění podpůrných žeber konstrukce budovy odpovídá řadám vinic, jichž se tak budova Lahoferu stává přirozenou extenzí.

Amfiteátr uprostřed vinic

Ke konceptu členěné budovy brněnští architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof říkají: „Nechtěli jsme do krajiny vstupovat s příliš velkým měřítkem. Rozdělením do tří hmot se celkový objem domu odlehčí.“ Vinařství je tedy podélně rozděleno do dvou hlavních částí, které jsou vůči sobě mírně natočeny, takže nejsou zcela rovnoběžné. Tyto dvě části pak propojuje amfiteátr přecházející do střešní vyhlídky na budově s návštěvnickým centrem.

Nizozemci budou vyrábět designový hausbót. Má solární panely, elektromotor a většinu paluby ze dřeva

Lidstvo možná již v blízké budoucnosti nebude závislé převázně na bydlení s pevnou půdou pod nohama. Nizozemská...

Amfiteátr v podobě pochozí střechy, která je vizuální dominantou vinařství, má v sezoně sloužit například k pořádání koncertů, divadelních inscenací a promítání filmů. Každá ze tří částí budovy má přitom jinou výšku a tvar a vyvolává jiné vnímání paralelní s účelem daného prostoru.

Nižší ze dvou hal, určená k produkci s kapacitou tanků okolo sedmi set tisíc litrů, jak píše Deník, je tak od zbytku vinařství přirozeně odstíněna pochozí střechou. Druhá hala je pak navržena pro operace vyžadující nižší teplotu a obsahuje vinné lisy, sklep a vinárnu. Rozdělení budovy také přirozeně vytvořila dvě oddělená nádvoří, jedno pro samotnou operaci firmy, druhé pro amfiteátr. Do provozu se má nové centrum Lahoferu dostat pro návštěvníky ještě letos v létě.

Foto: Chybík + Krištof