Česká VR hra Beat Saber se objevila v show Jimmyho Fallona. Proti němu si zahrála herečka Brie Larson

fallonlarson
0Zobrazit komentáře

Za poslední roky vzniklo jen málo českých her, které zaznamenaly zásadní globální úspěch. Vedle Kingdom Come: Deliverance od Warhorse Studios nebo Space Engineers od Keen Software House to byla zpočátku nenápadná VR hra Beat Saber od československého tria Ján Ilavský, Jaroslav Beck a Vladimír Hrinčár. To, co zpočátku vypadalo jako titul, který prodá desítky tisíc kusů a poté zpomalí, se stalo takřka přes noc senzací a hra se začala virálně šířit po celém světě.

Jen za prvních 10 měsíců se prodalo Beat Saberu více než 1 milion kopií na PC a PlayStationu 4 a nevypadá to, že by chtěla trojice stojící za hrou nějak zpomalovat. Nedávno tak Beat Saber například vyhrál titul České hry roku, prestižní cenu D.I.C.E. za nejlepší hru ve virtuální realitě a nyní se objevil v jedné z nejsledovanějších late night show ve Spojených státech.

Konkrétně v The Tonight Show populárního komika a moderátora Jimmyho Fallona, který si hru českého studia Beat Games zahrál přímo před diváky společně se známou herečkou Brie Larson, jež představuje hlavní hrdinku ve snímku Captain Marvel a také jednu z postav v aktuálním trháku Avengers: Endgame, který tento týden přišel do kin. Sledovanou The Tonight Show si v Spojených státech každý den pustí jen na televizních obrazovkách více než 2 miliony diváků. Klipy s Beat Saberem navíc běží i na YouTube a sociálních sítích Jimmyho Fallona a jeho pořadu, kde nasbírá další stovky tisíc zhlédnutí.

Ani jeden z trojice tvůrců hry se na natáčení show Jimmyho Fallona s Beat Saberem nedostavil, především kvůli časové vytíženosti. Vše přitom začalo nevinně, hry a tvůrců si všimla přímo produkce a oslovila je. Dle vyjádření šéfa Beat Games, Jaroslava Becka, které poskytl magazínu Forbes, celý proces trval zhruba tři měsíce. Určitě to tedy nebylo znenadání ze dne na den.

Jde tak o další obrovský úspěch československého tria, který bude mít zásadní vliv i na samotné prodeje hry. Nejen, že je Beat Saber oblíbený u hardcore hráčů, kteří se překonávají v obtížnosti a zvládnutí různých úrovních, oblíbený je i mezi fitness nadšenci. Není proto divu, že je Beat Saber vůbec nejúspěšnější VR hrou historie – dokonce i před tituly jako například Skyrim VR od áčkových herních studií.

beatsaber1

Tvůrci Beat Saberu: Vladimír Hrinčár, Jaroslav Beck a Ján Ilavský

Princip hry je přitom jednoduchý. Na základě rytmů hudby seká hráč laserovými meči, které ovládá dvojicí pohybových ovladačů, do světelných kostek a snaží se dosáhnout co nejvyššího skóre. Samotnou hudbu do hry tvořil Jaroslav Beck, zatímco zbývající dvojice spoluzakladatelů Beat Games se postarala o hru jako takovou. Dnes již tým studia čítá lidí mnohem více.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym