Brněnský startup Kiwi.com prodává nadpoloviční podíl. Transakce se má vyšplhat na 3 miliardy korun

oliver-dlouhy-kiwicom2

Foto: Kiwi.com

Oliver Dlouhý, CEO Kiwi.com

0Zobrazit komentáře

Dlouho se o tom spekulovalo, ve vyjednávání bylo v průběhu let hned několik hráčů, ale nakonec vždy z akvizice brněnského letenkového startupu Kiwi.com sešlo. Startup, který z pozice spoluzakladatele a šéfa vede Oliver Dlouhý, by se ovšem již brzy mohl dočkat odprodeje nadpolovičního podílu, a to v transakci za 100 milionů liber, tedy necelé tři miliardy korun.

Vyplývá to hned ze tří nezávislých zdrojů, které to potvrdily magazínu Forbes. Celkem 51% podíl by měla odkoupit miliardová společnost General Atlantic, která investovala v minulosti například také do Flixbusu, Uberu či Slacku. Oliver Dlouhý ovšem odmítá prozatím celou situaci komentovat, pravděpodobně do té doby, než se dohoda plně finalizuje.

Hodnota startupu by se po dokončení transakce mohla posunout na hranici zhruba 6 miliard korun. Mezi akcionáři startupu je aktuálně osm subjektů, dle Forbesu by se měly dva z nich po odprodeji podílu z firmy stáhnout, zatímco zbytek v ní bude figurovat i nadále. Z Kiwi.com by měl odejít investor Ondřej Tomek, který přes jeho investiční fond Impulse Capital vlastní 10 procent, a spoluzakladatel startupu Jiří Hlavenka, který v něm má aktuálně 20,2 procenta. Další spoluvlastníci odprodají pouze minoritní část svých podílů.

kiwi.com-web1

Největší podíl v Kiwi.com i nadále bude držet Oliver Dlouhý, který vlastní 24,5 %, a také investor v podobě Touzimsky Kapital s 21,6 %. Mezi dalšími podílníky je pak Jozef Képesi s 13,4 %, Sugilit Invest s 8,5 %, Lucie Brešová s 0,9 % a Luboš Charčenko s 0,9 %. Celá dohoda o prodeji se nicméně ještě musí plně finalizovat.

Kiwi.com nedávno získalo menšinový podíl v izraelském AeroCRS, za kterým stojí nepřímo izraelský národní přepravce El Al. Postupně pak startup mimo letenek přidává i další druhy dopravy, konkrétně vlaky a autobusy, a chce lidem plánovat cestu od A do Z. V budoucnu by měly přibýt i hotely a také lodní přeprava.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym