Amazon jde do přímého boje se SpaceX, do vesmíru chce vypustit tři tisíce internetových satelitů

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Jeff_Bezos_Pad
0Zobrazit komentáře

Retailový gigant Amazon se pravděpodobně v horizontu několika let dostane do křížku s vesmírným startupem SpaceX. Na oběžnou dráhu Země se totiž chystá vypustit přesně 3 236 satelitů na zprostředkování globálního připojení k internetu i na místech, ke to doposud nebylo možné. Project Kuiper, jak Amazon program nazývá, se tak může stát přímou konkurencí pro systém Starlink od SpaceX.

Jak objevil server GeekWire, Amazon přes svou entitu Kuiper Systems LLC podal potřebnou dokumentaci prostřednictvím americké Federální komunikační komise (FCC) Mezinárodní komunikační unii, specializované agentuře pod OSN, která globálně koordinuje orbity satelitů. Předtím, než bude moci satelity vypustit, bude potřebovat povolení také přímo od FCC, která se bude dívat například na to, jestli satelity nebudou tvořit na oběžné dráze další vesmírný odpad.

Podrobnosti kromě počtu satelitů však zatím nejsou známy – Amazon ještě řekne, zda bude vyrábět satelity sám, nebo je odkoupí od třetí strany. Stejně tak není vyloučeno, že koncern použije k vynesení satelitu na orbit vesmírný startup Blue Origin, který patří zakladateli Amazonu Jeffu Bezosovi.

Amazon Go First Store_0

Termín, kdy by mohla být konstelace satelitů v provozu, není zatím známý, jisté však je, že se bude jednat přinejmenším o několik let. Cena pro celý projekt půjde podle GeekWire do miliard dolarů (neboli desítek až stovek miliard korun), což však Amazon s aktuální tržní kapitalizací blížící se k 900 miliardám dolarů nemusí příliš trápit.

Amazon bude dohánět SpaceX

Koncern Jeffa Bezose však ani náhodou nepřichází na neobjevený trh, naopak bude muset novou konkurenci dohánět. Nejdále v pokusech o zavedení velkých konstelací internetových satelitů je startup SpaceX Elona Muska. Ten na rozdíl od Amazonu již má povolení od FCC na vypuštění celkem více než dvanácti tisíc satelitů v systému nazvaném Starlink. První dva testovací kusy vypustila na oběžnou dráhu raketa Falcon 9 už v únoru minulého roku.

bezos

Přečtěte si takéJeff Bezos si po rozvodu udrží kontrolu nad Amazonem. Jeho exmanželka bude jednou z nejbohatších žen světaJeff Bezos si po rozvodu udrží kontrolu nad Amazonem. Jeho exmanželka bude jednou z nejbohatších žen světa

Protože v případě SpaceX se jedná o zhruba patnácticentimetrové satelity s váhou jednoho kilogramu, očekává se, že je začnou rakety vynášet ve velkém ještě letos. Pokud Musk zůstane u svého původního termínu, Starlink by mohl být k provozu připravený příští rok. Povolení od FCC dostalo SpaceX mimo jiné za podmínky, že prokáže, že vysloužilé satelity z konstelace bezezbytku shoří v atmosféře a nebudou tak tvořit další odpad na oběžné dráze.

Do satelitů investuje třímiliardový startup i Facebook

Podle odhadů OSN nemá přístup k internetu více než polovina světové populace, což je potenciál, který pochopitelně láká mnohem více firem než jen Amazon a SpaceX. Například startup OneWeb získal od investorů celkem 3 miliardy dolarů a na oběžnou dráhu v únoru za pomocí ruského Sojuzu vypustil prvních šest satelitů. V plánu má stovky dalších.

První prototyp loni v lednu vypustil také americký Telesat a taktéž plánuje vypustit stovky dalších jeho klonů. Vloni v létě potvrdil zprávy o pracích na vlastním internetovém satelitu také Facebook, a tak bude zajímavé sledovat, jak si nově vytvářený trh rozdělí v příštích letech jedny z aktuálně nejhodnotnějších firem světa i menší startupy.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym