Algoritmus na YouTube spojil videa hořící katedrály Notre-Dame v Paříži s útoky z 11. září. Měl tím bojovat proti fake news

Jiří SvobodaJiří Svoboda

notre-dame-paris

Hořící katedrála Notre-Dame v Paříži

0Zobrazit komentáře

Algoritmus, který měl pomoci na YouTube s lepším upozorňováním na dezinformace, se včera dopustil nepříjemného omylu. Videa z požáru francouzské katedrály Notre-Dame, jež sledoval celý svět, nejprve označil jako možnou konspirační teorii a připojil k nim informační box o teroristických útocích z 11. září 2001, aby varoval, že se může jednat o podvrh. Tentokrát se však mýlil.

Podle dosavadního vyšetřování a veřejně známých informací totiž nic nenasvědčuje tomu, že by příčinou požáru byla forma teroristického útoku nebo žhářství. Policie naopak vyšetřuje událost jako nehodu ve spojitosti s probíhající rekonstrukcí katedrály a informace o teroristickém útoku je tak zcela nesouvisející.

Jak píše server BuzzFeed News, šedý box se objevil nejméně u několika livestreamů médií, která z místa tragédie přinášela záběry. Mezi nimi byly například France 24 nebo americká televize NBC. I pod jejich vysíláním se objevil šedý informační box s obrázkem a čtyřmi řádky textu, který odkazoval na článek z encyklopedie Britannica o teroristických útocích z 11. září 2001.

youtube-notre-dame

Na vině byl algoritmus, který měl paradoxně zabránit situacím podobným té, jakou nyní sám vytvořil. Šéfka YouTube Susan Wojcickiová totiž loni v březnu oznámila, že platforma začne pod videa s konspiračními teoriemi dodávat informační panely s fakty z ověřených zdrojů a internetových encyklopedií. Cílem mělo být například dodat základní důkazy o přistání na Měsíci pod konspirační videa, která nad ním spekulují.

YouTube versus fake news

Systém si tak nejspíš myslel, že místo na ničivý požár pařížské katedrály Notre-Dame lidé ve velkém sledují videa o konspirační teorii o 11. září 2001. Problém je, že systém videa označil automaticky, což potvrdila i mluvčí YouTube: „Panely jsou vytvářeny algoritmicky a někdy se spletou. Pro videa z tohoto požáru jsme ho již vypnuli.“ Jistou útěchou může být, že funkce je zatím dostupná jen ve Spojených státech a Jižní Korei, pro které YouTube chybu rychle odstranil. Nestihl to však dříve, než vyvolala reakce na sociálních sítích.

Nejedná se o jediné opatření, které YouTube implementovalo proti fake news, dezinformacím či konspiracím. V lednu oznámilo, ze konspirační videa přestane uživatelům doporučovat. Letos v březnu dále představilo funkci, která má za cíl přímo vyvracet fake news, a to již ve fázi, kdy o daném tématu lidé hledají v nabídce. V tomto případě zatím zkušebně pro uživatele z Indie YouTube nabídne krátký fact-check panel s informacemi od jeho partnerů a ověřených zdrojů.

Požár gotické katedrály Notre-Dame začal včera před sedmou hodinou večer. Způsobil zřícení věžičky a naprostou devastaci většiny střechy katedrály. Tuto gotickou památku původně ze 13. století a jeden z největší francouzských symbolů navštěvovalo denně až 30 tisíc lidí. Prezident Emanuel Macron oznámil, že bude vyhlášena sbírka a Notre-Dame kompletně obnovený.

paris-notre-dame

Pařížskou katedrálu Notre-Dame navštíví každý den až 30 tisíc lidí

Záchranáři během noci podle agentury Reuters oznámili, že se jim alespoň podařilo zachránit obě hlavní věže katedrály a její konstrukce tak zůstane zachována a nepodlehne hořící zkáze. Vedle střechy nicméně chrám přišel o svou úzkou věžičku, jejíž pád prostřednictvím sociálních sítích sledovaly miliony lidí po celém světě a také tisíce přímo v ulicích Paříže. Podle dosud známých informací se také podařilo zachránit důležité předměty, které byly přímo v katedrále uchovávány, včetně trnové koruny a roucha svatého Ludvíka, které mají pro katolíky velký význam.

Na výzvu francouzského prezidenta Emanuela Macrona o znovuobnovení celé historické stavby již navíc reagoval francouzský miliardář François-Henri Pinault, který právě na obnovu katedrály okamžitě přislíbil 100 milionů eur, tedy zhruba 2,6 miliardy korun. Řediteli skupiny Kering patří luxusní módní značky jako Gucci či Yves Saint Laurent a lze očekávat, že se k němu připojí i další osobnosti.

Dnes již oznámil příspěvek ve výši 200 milionů eur (přes 5,1 miliardy korun) také nejbohatší Francouz Bernard Arnault se svou rodinou, jenž je zároveň čtvrtým nejbohatším mužem planety. Šéf luxusního koncernu módních značek LVHM disponuje podle magazínu Forbes jměním ve výši 76 miliard dolarů.

Foto: Flickr/Olivier Mabelly

Diskuze (0)

Novinka

Anonym