Ve Filadelfii vznikne miliardový stadion pro profesionální hráče her. Postaví ho tvůrci fotbalového stadionu Arsenalu

Michal PtáčekMichal Ptáček

philly-1

Stadion ve Filadelfii vyroste do roku 2021

0Zobrazit komentáře

Význam esportu ve světě neustále roste a i když se z hlediska popularity stále nemůže rovnat svému tradičnímu sportovnímu sourozenci, alespoň v určitých aspektech mu začíná pomalu šlapat na paty. Tento trend poměrně jasně potvrzují i rostoucí finanční prostředky, které se do tohoto stále relativně nového odvětví pumpují. Od platů profesionálních hráčů přes sponzoring až po investice do výbavy a infrastruktury.

Jednu z nejzajímavějších aktivit v tomto směru má nyní na svědomí telekomunikační gigant Comcast, který v americké Filadelfii začíná budovat moderní stadion pro profesionální hráče počítačových her. Ten na ploše necelých 6 tisíc čtverečních metrů pojme 3 500 sledujících diváků a plně funkční by měl být do roku 2021. V jeho útrobách bude sídlit profesionální herní tým Philadelphia Fusion, specializující se na hraní populární multiplayerové střílečky Overwatch, a rozhodně se nebude jednat o malou investici.

fusion-arena-philadelphia2

Fusion Arena bude první hala určená přímo pro hraní zápasů v Overwatch League

Americkou společnost Comcast, která si loni připsala téměř 11 miliard dolarů čistého zisku, výstavba stadionu vyjde na 50 milionů dolarů, v přepočtu 1,1 miliardy korun. Nová Fusion Arena se bude nacházet v těsné blízkosti dalších stadionů, na nichž se ve Filadelfii hraje MLB, NBA i NHL. Hráči a fanoušci počítačových her to tak budou mít blízko na fotbalový stánek Philadelphie Eagles, na baseballový stadion Phillies a také do The Wells Fargo Center, kde hrají hokej Flyers a basketbal 76ers. I tato hala aktuálně prochází renovací za čtvrtmiliardy dolarů.

Arénu postaví tvůrci stadionu fotbalového Arsenalu

Právě umístění stadionu do blízkosti profesionálních sportovních týmů jasně značí trend, kterým se esport ubírá. Tedy snahu zařadit se postupně z pohledu významu po bok klasických sportů. Ostatně analytici očekávají, že letos se globální příjmy esportu, které zahrnují reklamy, sponzorství a mediální licence, vyhoupnou nad 1 miliardu dolarů, což představuje meziroční nárůst o 27 procent.

fusion-arena-philadelphia1

Fusion Arena nabídne kompletní zázemí pro hráče a jejich trénink

Ambice v tomto směru proto nejsou malé, což ostatně potvrzuje i firma, která celý projekt dostala na starost. Comcast si na výstavbu Fusion Areny najal vyhlášené architektonické studio Populous, které v minulosti vybudovalo například londýnskou O2 Arenu nebo stadion Emirates fotbalového klubu Arsenal, jehož dres obléká i český fotbalista Petr Čech.

Fotbalový stadion Emirates pojme 60 tisíc diváků a londýnský klub vyšel na astronomických 390 milionů liber, v přepočtu 12 miliard korun. Minimálně v těchto ohledech se tedy zatím připravovaný progamingový „svatostánek“ svému slavnějšímu kolegovi rovnat nemůže, nutno ovšem podotknout, že celý trh esportu je stále na svém začátku a vzhledem k rostoucí popularitě na americkém a zejména asijském trhu má své nejlepší dny stále daleko před sebou.

fusion-arena-philadelphia

Plánovaná Fusion Arena se bude nacházet v těsné blízkosti dalších sportovních stadionů

Diskuze (0)

Novinka

Anonym