V New Yorku vyroste obří obrazovka, která bude živě promítat záběry Země ze satelitu NASA

Filip HouskaFilip Houska

sebastian-errazuriz-studio-blu-marble-public-artwork-nasa-satellite-1
0Zobrazit komentáře

Vesmír byl pro lidstvo vždy fascinující. O to víc, když se za poslední roky vyrojila celá řada úspěšných startů moderních raket, které koriguje zejména vesmírná společnost Elona Muska SpaceX, včetně ohlášení nových ambiciózních misí (třeba rovnou na Mars). Vzhledem k tomu, že většina těchto iniciativ se dostala i do prostoru mainstreamových médií, lidé tak přirozeně chtějí být vesmíru čím dál blíže. To se jim nově snaží zajímavým způsobem zprostředkovat nekonvenční chilský umělec Sebastian Errazuriz.

Ten se rozhodl, že lidem nabídne netradiční pohled na planetu Zemi. Se svým týmem proto chystá postavit obří kulatou obrazovku umístěnou na budově v jedné z newyorských ulic (159 Ludlow Street), na níž bude živě promítat záběry Země pořízené satelitem od NASA. Celý proces by pak měl hlídat speciální algoritmus, jenž bude vybírat jednotlivé snímky a automaticky z nich tvořit sekvenci tak, aby tvořila poutavé video. To má běžet 24 hodin denně po dobu jednoho měsíce (od 13. března do 14. dubna).

sebastian-errazuriz-studio-blu-marble-public-artwork-nasa-satellite-2

Cílem tohoto projektu, nazývaného jako blu Marble, což je odkaz na fotku takzvané Modré skleněnky (Země) pořízené v roce 1972 posádkou Apolla 17, je pak zasazení existence lidstva do perspektivy celého vesmíru, v němž Země tvoří pouze nepatrný objekt. „blu Marble bude sloužit jako uvědomění si, že je náš čas na této krásné planetě zranitelný a omezený,“ objasňuje Errazuriz.

suite15

Přečtěte si takéPodívejte se do nejdražšího hotelového pokoje světa. Noc stojí 100 tisíc dolarů a najdete ho v Las VegasPodívejte se do nejdražšího hotelového pokoje světa. Noc stojí 100 tisíc dolarů a najdete ho v Las Vegas

Newyorští obyvatelé tak s největší pravděpodobností budou moci pocítit dosud největší umělecké dílo tohoto kreativního Chilana, který se proslavil především svým neobvyklým přístupem k navrhování nábytku. V jeho kariéře nicméně hraje velkou roli i veřejné umění, včetně spolupráce na projektu Snapchat ART, který sloužil jako prostor pro umělce k vytváření zajímavých návrhů v rozšířené realitě.

Sebastian+Errazuriz+Koons+01+LOW

Foto: Sebastian Errazuriz

Diskuze (0)

Novinka

Anonym