Tesla ukázala vizualizaci nového Modelu Y, který bude oficiálně představen už příští týden

modely-t
0Zobrazit komentáře

Prakticky jen několik dnů nás dělí od dalšího zásadního milníku v historii kalifornské automobilky Tesla, která se chystá na uzavřené akci odhalit další nový model elektromobilu vycházejícího z kombinace dosud nejlevnějšího Modelu 3 a SUV Modelu X. Stát se tak má již 14. března v Los Angeles v 20. hodin místního času a Tesla proto na událost láká dalším vizuálem, který leccos napovídá.

Oproti první vizualizaci, kterou Tesla vypustila již před 2 lety, a která neměla příliš jasné obrysy, jsme se tentokrát dočkali detailnější fotografie odhalující barevnější verzi automobilu a také přední světla. Spodní část stále viditelná není, ale s trochou představivosti nebo tvořivosti fanoušků je i její dokreslení relativně jasné. Příliš mnoho překvapení nás oproti Modelu 3 nečeká, jednoduše půjde o o něco delší a vyšší verzi (celkově asi o 10 %), která se bude prodávat hned v několika specifikacích.

Cena Modelu Y má podle tweetů šéfa Tesly Elona Muska začínat na zhruba o 10 procent vyšší částce, než nejlevnější Model 3 – ten se začal nedávno prodávat v nejzákladnější verzi za 35 tisíc dolarů. Nový Model Y tak bude začínat zhruba na částce 38 500 dolarů. respektive kolem hranice 900 tisíc korun, byť samozřejmě na začátku budou dostupné pouze dražší varianty. „Model Y, jakožto SUV, je asi o 10 % větší než Model 3, takže bude stát asi o 10 % více a bude mít o něco menší dojezd na stejnou baterii,“ doplnil k novému modelu Elon Musk.

modely

Nový vizuál Tesla Modelu Y

Příští týden Tesla odhalí pouze finální podobu automobilu, a pravděpodobně spustí první rezervace s tím, že první kusy by mohly z výrobní linky sjet na přelomu letošního a příštího roku. V souvislosti s představením spustila Tesla také speciální webovou stránku, na které se nachází jeden nový vizuál a také informace o datu a času odhalení.

První verze webu ovšem obsahovala trochu jiný vizuál Modelu Y, který neměl žádná zpětná zrcátka, což je prozatím například ve Spojených státech nelegální, byť se postupně automobilky snaží o změnu. Podobným směrem jde i Audi s elektromobilem e-tron, který má vedle vnějších zpětných zrcátek dva vnitřní postranní displeje s nepřetržitým obrazem z kamer. Nový obrázek ovšem již zrcátka obsahuje.

mkasatop

Přečtěte si takéLékárny Pilulka loni utržily 2 miliardy korun. Třetina tržeb byla z e-shopu, kde je Pilulka.cz jedničkou na trhuLékárny Pilulka loni utržily 2 miliardy korun. Třetina tržeb byla z e-shopu, kde je Pilulka.cz jedničkou na trhu

Ostatně Musk se již dříve zmínil, že přibližně 76 procent všech součástek Modelu Y bude shodných s Modelem 3, což nejen značně zlevní, ale i zrychlí produkci. Po čtvrtečním představení budou rezervace dostupné pravděpodobně již za tisíc dolarů a očekává se zájem stovek tisíc zákazníků, podobně jako po představení Modelu 3, který je dlouhodobě vůbec nejprodávanějším modelem automobilky. I díky tomu loni Tesla prodala přes 245 tisíc kusů automobilů.

I nějak takto by mohl nový Model Y vypadat:

Foto: Tesla

Diskuze (0)

Novinka

Anonym