Tesla odhalí za necelé dva týdny nový Model Y. Půjde o prostornější SUV na základech Modelu 3

Jiří SvobodaJiří Svoboda

tesla-model-y-teaser
0Zobrazit komentáře

Automobilka Tesla odhalí v americkém Los Angeles již za devět dní, ve čtvrtek 14. března, podobu svého dalšího modelu, který v názvu ponese písmeno Y. Šéf Tesly Elon Musk to oznámil v neděli večer na svém twitterovém účtu. Doposud je o novém modelu známo málo, avšak Musk potvrdil, že se bude jednat o prostornější SUV, které bude velmi pravděpodobně sdílet určitou podobnost s aktuálně nejmenším a nejlevnějším Modelem 3.

První střípky informací o Modelu Y se začaly objevovat v červenci 2016. Tehdy o něm Musk napsal, že se Tesla bude snažit vyrobit větší kompaktní SUV, avšak na základě podvozku nejnovějšího Modelu 3. Z Modelu X si zase původně měl vypůjčit tzv. falcon wings, tedy dveře otevírající se nahoru, ale v konečné verzi bude mít nakonec normální dveře. Server Electrek dále píše, že právě Modelu X by měl být nový přírůstek podobný i po stránce možností konfigurace.

Model Y, jakožto SUV, je asi o 10 % větší než Model 3, takže bude stát asi o 10 % více a bude mít o něco menší dojezd na stejnou baterii,“ napsal Musk v navazujícím tweetu. Nejlevnější verze Modelu 3 je od minulého týdne dostupná za cenu 35 tisíc dolarů, což by Model Y v nejlevnější konfiguraci stavělo zhruba na 38 500 dolarů. Zpočátku ale pravděpodobně budou dostupné pouze dražší varianty.

Dle původních odhadů měla být produkce Modelu Y zahájena ještě minulý rok, novější predikce Tesly hovoří o tom, že by mohl začít brázdit silnice na počátku roku 2020. Souběžně Musk oznámil i počátek fungování první dobíjecí stanice Supercharger ve verzi V3. Ty by měly být asi dvakrát tak výkonné jako dosavadní dobíjecí stanice.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym