Spotify testuje zvýhodněné předplatné pro páry a spolubydlící s vlastními i společnými playlisty

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

spotify-iphone2
0Zobrazit komentáře

Hudební streamovací službu Spotify používá po celém světě k poslechu hudby kolem 200 milionů uživatelů. Prozatím jich jen zhruba polovina využívá některých z předplacených účtů, díky kterým lze poslouchat neomezeně a bez reklam, a švédský gigant proto vymýšlí různé nové formáty, jak placené uživatele získat a zároveň jim tím nabídnout příjemnější zážitek. Brzy by tak mohl spustit nové předplatné určené pro páry nebo spolubydlící.

V pěti zemích již Spotify spustilo předplatné Premium Duo, jak informoval magazín The Verge, nabízející zvýhodněnou cenu pro dva uživatele, kteří dostanou každý vlastní Premium účet a zároveň jednoduché propojení playlistů. Spotify tím cílí na páry nebo spolubydlící, kteří spolu bydlí na jedné adrese a dosud například využívali jen jeden Premium účet.

V České republice stojí měsíční předplatné Spotify 6 eur (155 korun) a pokud se i k nám dostane Premium Duo, stálo by podle jeho nacenění na zmíněných testovacích trzích jen 7,5 eura (190 korun). To znamená vcelku významnou slevu, prostřednictvím které chce Spotify poskytnout dvěma uživatelům komfort vlastních Premium účtů. K tomu navíc přidá i speciální playlist Duo Mix, v němž se kombinují oblíbené skladby obou uživatelů.

Pro Premium Duo je klíčové, že oba uživatelé musí bydlet na stejné adrese. To je ostatně problém, který Spotify řeší u rodinného předplatné, které může za zvýhodněnou cenu (v Česku 9 eur, tedy 230 korun) využívat až šest uživatelů. Také u Spotify Family by měli všichni členové sdílet jednu adresu, nicméně se tak často neděje a zvýhodnění využívají skupiny přátel v širším kruhu.

spotify-mobile1

Přečtěte si takéSpotify koupilo třetí podcastovou firmu za dva měsíce. Chce být Netflixem pro audio s vlastním obsahemSpotify koupilo třetí podcastovou firmu za dva měsíce. Chce být Netflixem pro audio s vlastním obsahem

S Premium Duo nicméně Spotify cílí především na ty uživatele, kteří až dosud sdíleli jeden účet ve dvou, což sice šetřilo peníze, ale nebylo to uživatelsky tak pohodlné zejména z toho důvodu, že nemůžete poslouchat na dvou zařízeních zároveň. V rámci Premium Duo půjde vytvořené playlisty jednoduše sdílet, ale obecně se nebudou oblíbené skladby obou uživatelů prolínat v jednotlivých vlastních playlistech. Výjimkou bude jen zmíněný společný Duo Mix, u něhož Spotify dokonce nabídne i dvě alternativní verze s klidnějšími nebo rychlejšími písničkami.

spotify-iphone-airpods

Kdy a za jakých podmínek se předplatné Premium Duo rozšíří do dalších zemích, prozatím Spotify neprozradilo, ale cílem nového předplatného bude jistě zvýšit počet předplatitelů a také celkové tržby. Při posledním vyhlašování finančních výsledků Spotify uvedlo, že mu každý platící uživatel přináší v průměru 4,89 eura a nové předplatné by mohlo toto číslo ještě zvýšit. Platících uživatelů by měla mít švédská služba aktuálně necelých 100 milionů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym