SpaceX úspěšně vypustilo na oběžnou dráhu modul Crew Dragon. Zatím bez posádky, ale s figurínou

Jiří SvobodaJiří Svoboda

crewdragon1
0Zobrazit komentáře

Vesmírní nadšenci po celém světě byli svědky dlouho očekávané mise společnosti SpaceX. V sobotu ráno našeho času se od země odlepila další raketa Falcon 9 a vůbec poprvé s sebou nesla modul pro lidskou posádku zvaný Crew Dragon. Zatím se však v jeho útrobách nachází pouze figurína, kterou inženýři nazvali Ripley. Pokud vše i v dalších fázích letu proběhne jak má, již brzy se poprvé na palubě Falconu proletí skuteční astronauti.

Zážeh rakety proběhl na floridském Cape Canaveral přesně v 8:49 SEČ a jak již bývá pravidlem, po minutách letu se oddělil první stupeň rakety, který následně úspěšně přistál na plošině v Atlantiku zhruba 500 kilometrů od místa vzletu. Ačkoliv boostery Falconů jsou proslulé svojí opakovanou použitelností, na tuto misi byl použit nový kus.

Horní část pak pokračovala na oběžnou dráhu a samotný Crew Dragon nyní čeká zhruba den dlouhá cesta k Mezinárodní vesmírné stanici, ke které se pokusí připojit – tato událost je plánovaná na zítřejší pravé poledne středoevropského času a uskuteční se na části stanice, kde se naposledy připojil raketoplán Space Shuttle v roce 2011.

Že se jednalo o test se vším všudy, dokazovala i přítomnost podpůrné konstrukce a přístupové rampy pro lidskou posádku, která je nainstalována v podobných místech, v nichž k raketě Saturn V kdysi šla i posádka Apolla 11. Jak již bylo řečeno, tentokrát sloužila pouze pro figurínu Ripley, jejíž jméno je odkazem na Ellen Ripleyovou, hlavní hrdinku kultovního filmu Vetřelec. Na palubě se kromě ní nachází i zhruba 180 kilogramů zásob a jak na Twitteru informoval šéf SpaceX Elon Musk, byl přidán i plyšák ve tvaru Země pro indikaci stavu beztíže.

Do standardní konfigurace Crew Dragon se vejdou čtyři astronauti, přičemž můžete rovnou zapomenout na složité ovládání se stovkami přepínačů jako v raketách z minulého století. Crew Dragon je vybaven pouze třemi dotykovými obrazovkami a třiceti osmi tlačítky. Některé z nich navíc nemají nikdy být použity a budou sloužit jako záloha.

crewdragon3

Figurínu Ripley na palubě Crew Dragon doplnil i plyšák v podobě zeměkoule

Zbavit se závislosti na Rusku

První let modulu Crew Dragon se podobně jako ostatní mise SpaceX potýkal s významnými zpožděními. Ještě minulé léto se počítalo s listopadem, později se začátkem ledna. Dle webu SpaceFlightNow byl let odložen celkem patnáctkrát, a tak podle aktuálního plánu by se první astronauti, Bob Behnken a Doug Hurley, mohli na palubě Crew Dragon k ISS vznést v červenci tohoto roku. Jistá je také další dvoučlenná posádka ve složení Victor Glover a Mike Hopkins a v mezičase má být proveden i testovací let, kdy se kapsle Craw Dragon nouzově oddělí od nosné rakety.

Lety Crew Dragon SpaceX realizuje pro NASA v rámci kontraktu zvaného Commercial Crew Transportation Facility. Jeho cílem je americký vesmírný program zbavit závislosti na ruských lodích Sojuz, které od roku 2011, kdy byl ukončen program Space Shuttle, byly jedinou možností, jak dostat posádku na Mezinárodní vesmírnou stanici.

crewdragon2

Falcon 9 a Crew Dragon v předvečer startu z floridského Cape Canaveral

Aktualizace 3. 3. 2019: Mise proběhla bez jakýchkoliv potíží a loď Crew Dragon byla úspěšně připojena k Mezinárodní vesmírné stanici.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym