S Apple Pay už lze v Česku platit i na webu. První je PoštovnéZdarma.cz a PayU plánuje integraci do dalších e-shopů

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

apple-pay-mac
0Zobrazit komentáře

O Apple Pay jsme se toho za poslední dva týdny dozvěděli hodně. Poté, co jablečná platební služba po dlouhém čekání v polovině února skutečně dorazila do České republiky, na ni naskočilo už přes 150 tisíc lidí a začínají ji vedle bank nasazovat také další obchodníci. Po platbách u bezkontaktních terminálů, kde fyzickou kartu nahradí iPhone nebo Apple Watch, a v aplikacích už je u nás dostupné Apple Pay také na webu.

První e-shop v České republice, který integroval tlačítko pro Apple Pay do svého rozhraní, je nákupní galerie PoštovnéZDARMA.cz. Ta ve spolupráci s globálním poskytovatelem on-line plateb PayU nabízí Apple Pay jako jednu z platebních metod vedle klasické platby kartou online nebo převodu a již brzy by se měly přidat také další e-shopy.

Prozatím pouze do své mobilní aplikace nasadili Apple Pay také například Pilulka.cz nebo Wolt a Flixbus. Nicméně právě první jmenovaná online lékárna rovněž spolupracovala s PayU a podle našich informací by se měla tato platební brána již brzy o Apple Pay rozšířit i v dalších e-shopech, jelikož PayU, jež je v Česku populární, již má jablečnou platební službu připravenou. Ostatně integrace na webu PoštovnéZDARMA.cz a v aplikaci Pilulka.cz je toho důkazem.

postovnezdarma-applepay1

Zítra by se měl s Apple Pay jak ve své mobilní aplikace, tak na webu přidat také největší tuzemský slevový portál Slevomat, který však na integraci spolupracoval s ČSOB. Pro českého zákazníka je nicméně důležité, že vedle PayU na integraci Apple Pay již pracují také další dvě u nás velmi rozšířené platební brány, a to GoPay a GP webpay. Obě firmy pro CzechCrunch prozradily, že chtějí nasadit Apple Pay během letošního roku, konkrétní termín zatím nemají.

Zaplatit přes Apple Pay na počítači je podobně jednoduché jako v iPhonu nebo na hodinkách, záleží však, jaký počítač od Applu máte. Jednak musíte mít podle očekávání jeden z Maců, ať už stolní iMac, Mac mini nebo přenosné MacBooky, a důležité je, abyste nakupovali v prohlížeči Safari. Platební službu má Apple úzce integrovanou do vlastních aplikací, takže v Chromu s Apple Pay neuspějete.

postovnezdarma-applepay2

Stejně jednoduše i na Macu

Pokud máte nejnovější MacBook Pro nebo MacBook Air, které již mají podobně jako dříve iPhony Touch ID pro ověření otisku prstu, je placení přes Apple Pay skutečně jednoduché. Jakmile v obchodě na tlačítko Apple Pay narazíte (podobné má například Twisto, Google Pay nebo Masterpass), stačí kliknout, vybrat případně správnou platební kartu či adresu a otiskem prstu přes Touch ID platbu ověříte.

Nakoupit jednoduše a bezpečně přes Apple Pay lze ale také na starších počítačích Mac, které Touch ID nemají. V tu chvíli stačí mít poblíž spárovaný přes stejné Apple ID iPhone nebo Apple Watch, ve kterých transakci opět přes Touch ID nebo Face ID v případě iPhonu a nebo dvojitým klepnutím na tlačítko hodinek ověříte. Během celého procesu platí, že nemusíte zadávat žádná čísla ani kontaktní údaje, protože máte již vše předvyplněné přímo v Apple Pay. Stačí si jen na začátku přidat své platební karty a počkat, až v Česku nasadí tuto platební metodu co nejvíce prodejců.

apple-pay-mac

Diskuze (0)

Novinka

Anonym