Raketu Falcon Heavy od SpaceX brzy čekají dvě mise, do vesmíru vynese i šestitunovou arabskou družici

Jiří SvobodaJiří Svoboda

falconheavy

Falcon Heavy

0Zobrazit komentáře

Když se v únoru 2018 poprvé odlepila ze země raketa Falcon Heavy, svět obletěly majestátní obrázky nejenom z jejího startu, ale také zcela synchronizovaného přistání dvou boosterů. Bohužel to bylo také na dlouhou dobu naposledy, co v současnosti nejvýkonnější raketa světa letěla. To se však již brzy změní a veřejnost bude moci již sledovat hned dva další lety Falconu Heavy.

Ihned po konci první mise lodi Crew Dragon začala NASA k potřebám dvou letů Falconu Heavy předělávat startovací rampu LC-39A na floridském Cape Canaveral. Jako první odtud odstartuje již v dubnu mise, jejíž cílem bude na oběžnou dráhu vynést saúdskoarabskou komunikační družici Arabsat 6A, která váží šest tun. Bude se pohybovat pouze nad regionem Blízkého východu a severní Afriky, jehož obyvatelům zprostředkuje internetový, televizní i mobilní signál. Tento let je zpožděn už z první poloviny roku 2018 a jeho sesterský stroj Arabsat 6B je na oběžné dráze už od roku 2015.

V červnu pak bude následovat mise STP-2, při které Falcon Heavy dopraví na oběžnou dráhu hned pětadvacet různých družic. Půjde mimo jiné o šestici družic původem z Tchajwanu, osm cubesatů nebo takzvanou solárních plachetnici Lightsail 2. Kontrakt na tuto misi pochází přímo od amerického letectva, konkrétně programu Space Test Program, který zastřešuje velkou část amerických vojenských projektů ve vesmíru. Mise je odkládána už od října 2016.

falconheavy

První zážeh Falcon Heavy, který proběhl 24. ledna 2018

Oba dva lety jsou však na sobě zcela závislé nejen proto, že startují ze stejného místa, ale také proto, že SpaceX na druhý let využije boostery z toho prvního. Při misi Arabsat budou všechny tři první stupně nové a za předpokladu, že se podaří zpětné přistání na zemi, budou dva boční použity pro misi STP-2. Prostřední stupeň tak bude opět nový. Stejně jako v případě premiérového letu Falconu Heavy se počítá s přistáním bočních stupňů na pobřeží a přistáním středního stupně na mořské plošině.

Další mise v roce 2020

Kvůli obnovám a případně opravám prvních stupňů tak mezi misí Arabsat 6A a STP-2 bude muset uběhnout přinejmenším několik týdnů. Poté, co budou oba lety dokončeny, rampa LC-39A bude opět předělána pro potřeby rakety Falcon 9 a to minimálně do konce tohoto roku. Ani v roce 2020 si však Falcon Heavy neodpočine – v plánu je let, který si objednalo Letectvo spojených států pro utajený komunikační satelit. Tato mise by měla proběhnout v polovině roku 2020, na následují rok pak má připadnou také start zakoupený švédskou komunikační firmou Ovzon.

40126460511_ba24c1f2b5_k

Falcon Heavy

Diskuze (0)

Novinka

Anonym