Přepravní startup Taxify mění název na Bolt. Dopravu budoucnosti nevidí jen v autech

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

taxify-villig

Markus Villig, zakladatel a CEO Taxify

0Zobrazit komentáře

Estonská přepravní služba Taxify již od dnešního dne není Taxify. Jedna z nejrychleji rostoucích společností v Evropě, která na investicích vybrala přes 170 milionů dolarů, oznámila, že mění název a celosvětově bude vystupovat pod značkou Bolt. Právě pod tímto názvem již loni v září Taxify původně představilo své elektrické koloběžky a jelikož očekává další rozšiřování za hranice automobilové přepravy, již nechce být pouze Taxify, které právě klasické taxíky a auta evokuje.

V aplikaci Taxify si už v některých zemích můžete vedle odvozu autem půjčit také sdílenou elektrickou koloběžku nebo sjednat odvoz na motorce či rikšou. To funguje především v Africe, kde estonský startup operuje v Ugandě, Tanzánii, Jihoafrické republice, Nigérii, Keni nebo Ghaně. Mimo evropský kontinent pak působí ještě v Austrálii, Iráku, Mexiku, Saúdské Arábii a Ázerbájdžánu, který je na pomezí Evropy a Asie.

Elektrické koloběžky zatím Taxify, respektive nově Bolt, nasadil pouze v Paříži, ale v letošním roce by mělo dojít k jejich dalšímu rozšiřování. Šéf Taxify pro Českou republiku a Slovensko Roman Sysel, který byl v únoru hostem naší akce CzechCrunch Offlajn, již v minulosti nevyloučil, že dorazí i do Česka, kde již od loňského podzimu funguje konkurenční Lime.

bolt-aplikace

Taxify v Estonsku před pěti lety spoluzaložil tehdy jako devatenáctiletý Markus Villig (na úvodní fotce), současný CEO, a prvním produktem bylo řešení pouze pro celé taxi dispečinky. I proto vznikl název Taxify, ale Villig říká, že od začátku měl za cíl udělat přepravu obecně ve městech pohodlnější a dostupnější.

„Tím, jak jsme naplňovali naši misi, jsme se také postupně vzdalovali původnímu názvu. Naší ambicí je nadále řešit další problémy v dopravě, a proto chceme, aby náš brand odpovídal spíše budoucnosti než minulosti firmy,“ vysvětluje dnes pětadvacetiletý Estonec Markus Villig.

skoda-elektrokolo-klement1

Přečtěte si takéŠkoda Auto v Ženevě překvapila elektrokolem budoucnosti. Plyn i brzdu má v pedálech a ujede 60 kilometrůŠkoda Auto v Ženevě překvapila elektrokolem budoucnosti. Plyn i brzdu má v pedálech a ujede 60 kilometrů

„Náš nový název Bolt představuje rychlý pohyb bez námahy – přesně taková by měla být přeprava po městě, bez ohledu na to, jestli se pohybujete autem, na koloběžce nebo s pomocí veřejné dopravy. Zdůrazňuje také naše přesvědčení, že budoucnost přepravy bude elektrická,“ dodává.

Bolt-by-Taxify-Scooters-in-Paris-3

Elektrické koloběžky Bolt

Nový brand Bolt bude postupně ve více než 30 zemích, kde dosud Taxify operovalo, nasazen v následujících týdnech. Od uživatelů, kterých na všech trzích dnes estonská firma obsluhuje kolem 25 milionů, nebude potřeba žádná akce, protože veškeré mobilní aplikace se změnou názvu a loga se aktualizují automaticky.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym