Online supermarket Rohlik.cz nabízí zaměstnancům možnost nákupu akcií. První měsíc je zájem za 10 milionů

cupr
0Zobrazit komentáře

Když internetový podnikatel Tomáš Čupr oznámil, že vydává dluhopisy ve výši 777 milionů korun, které měly sloužit k dokupu dalšího podílu a expanzi jeho online supermarketu Rohlik.cz, vyvolalo to v internetových diskuzích smíšené reakce. Když ovšem během prvního týdne dokázal upsat přes 500 milionů korun a doplatit další část podílu, která ho posunula na vlastnictví téměř 75 % firmy, leccos naznačovalo, že je možná Rohlík jednou z nejzajímavějších letošních investic.

A to i přesto, že se podobnou cestou v minulosti v rámci financování vydal například i módní e-shop Zoot, který se ovšem nyní potýká se ztrátou a nedokáže své závazky splácet. A zatímco prospekt České národní banky, který by umožňoval veřejnou nepřímou investici do Rohlíku i po menších částkách (pod 3 miliony korun), zatím nebyl schválen, internetový supermarket otevírá podobnou možnost i všem zaměstnancům.

Jakožto zaměstnanec Rohlik.cz si je tak nově možné zakoupit podíl a ten následně odprodat nebo si nechat vyplácet poměrnou část potenciálního zisku. Snahou Tomáše Čupra je, aby si všichni zaměstnanci své práce patřičně vážili a měli chuť z firmy budovat něco velkého, co jim v budoucnu může přinést velmi slušné zhodnocení, a to jak při samotném růstu, tak při potenciálním prodeji.

rohlikweb

Rohlík nabízí možnost odkupu akcií postupně od aktuálního měsíce všem zaměstnancům, kteří prošli zkušební dobou. Jedná se o podílnictví na s.r.o., která je přímým akcionářem online supermarketu, a minimální výše investice je nastavena na 25 tisíc korun. Naopak maximální částka, kterou mohou zaměstnanci investovat, je limitována 5 miliony korun.

Minimální doba, po kterou musí jednotliví zájemci odkoupené akcie držet, je nastavena na 6 měsíců s tím, že poté mohou akcie libovolně prodávat dalším zájemcům, dokonce i mimo firmu. V případě konverze na hotovost do 30 dní dostanou akcionáři svou vloženou investici a tříprocentní roční úrok, do 90 dní pak aktuální hodnotu akcií mínus 20% srážku. Pokud by se stalo, že bude Rohlik.cz koupen třetí stranou, prodávají všichni akcionáři za stejnou cenu, naopak při odchodu z firmy má její zakladatel Tomáš Čupr právo na odkup akcií s 20% slevou.

supernovayc

Přečtěte si takéČeská Supernova z akcelerátoru Y Combinator vydává obří aktualizaci svého nástroje na tvorbu aplikacíČeská Supernova z akcelerátoru Y Combinator vydává obří aktualizaci svého nástroje na tvorbu aplikací

Online supermarket si zároveň nastavil, jakým způsobem bude ohodnocovat vlastní valuaci. Dle mechaniky, která má být platná do konce příštího roku, půjde o obrat bez DPH za posledních 90 dní vynásobený čtyřmi. Aktuální hodnota firmy se pohybovala začátkem roku na hranici 2,4 miliardy korun, loni pak supermarket utržil téměř 2,5 miliardy korun při zisku EBITDA 25 milionů korun. Letos se chce v černých číslech dostat zhruba na 140 milionů korun při až pětimiliardových tržbách.

tomas-cupr-rohlik.cz

Foto: Rohlik.cz

Tomáš Čupr, zakladatel a šéf Rohlik.cz

Všechny zaměstnance bude Rohlík pravidelně na měsíční bázi informovat ohledně navyšování hodnoty společnosti a s tím i o potenciálním navýšení hodnoty jejich podílu. Prodávat i nakupovat mohou vždy k 15. dni v měsíci a mimo potenciálního zvyšování hodnoty akcií díky růstu firmy je s velkou pravděpodobností čeká také podíl na zisku firmy. V rámci online supermarketu a strategie Tomáše Čupra jde tak o velmi silnou motivaci zaměstnanců, kteří jen v prvním měsíci přislíbili dle jeho slov 10 milionů korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym