Německý spolkový sněm představil aplikaci od českých vývojářů Ackee. Pomůže v boji proti fake news

Michal PtáčekMichal Ptáček

ackee-kancelar

Foto: Ackee

Kanceláře Ackee

0Zobrazit komentáře

Českému vývojářskému studiu Ackee se podařilo za hranicemi dosáhnout významného úspěchu. Karlínská firma, která se specializuje na vývoj webových a mobilních aplikací, před časem vyhrála celoevropské výběrové řízení na vývoj aplikace pro Německý spolkový sněm. Původní aplikace Bundestagu z roku 2010, kterou si do svých mobilů stáhlo přes 850 tisíc uživatelů, už totiž neodpovídala současným technologickým standardům a požadavkům. Ty se zejména s rostoucí hrozbou ze strany tzv. fake news v posledních letech radikálně proměnily.

Na českých vývojářích bylo proto vyvinout novou aplikaci, která zvládne zprostředkovat ověřené informace o politickém dění v Německu a zástupcům Bundestagu zároveň umožní efektivněji komunikovat s občany a uživateli. Tyto požadavky se podařilo splnit a německý Bundestag proto ode dneška aplikaci zavádí do reálného provozu.

„Jsme opravdu pyšní, že můžeme realizovat projekt, který posiluje demokracii. V době plné dezinformací je velmi důležité, aby byly státní instituce schopny veřejnosti dodávat pravdivé a nezkreslené informace,“ říká spoluzakladatel Ackee Josef Gattermayer.

ackee-bundestag

Nová aplikace německého Bundestagu od české firmy Ackee

V aplikaci uživatelé nově mohou vyhledávat informace o dění v Bundestagu, jeho členech, sledovat on-line přenosy ze zasedání nebo dostávat upozornění na živá vysílání a získat tak přehled o veškerém dění v Německém spolkovém sněmu v reálném čase. K dispozici je aplikace pro platformy iOS a Android.

Pro tuzemské studio Ackee, které vzniklo před sedmi lety jako projekt trojice absolventů ČVUT, se nejedná o první zkušenost s bojem proti fake news. Nedávno totiž karlínská firma ve spolupráci s Nadačním fondem nezávislé žurnalistiky a Nadací Open Society Fund uspořádala hackathon FakeHacks. Jeho cílem bylo vytvořit právě aplikace, které pomohou s problematikou fake news.

ackee-Josef-Gattermayer-Dominik-Vesely-Martin-Pulpitel

Foto: Ackee

Zakladatelé Ackee Josef Gattermayer, Dominik Veselý a Martin Půlpitel

Diskuze (0)

Novinka

Anonym