Největší český prodejce videoher JRC navýšil tržby na 538 milionů korun. Zisk přesáhl 10 milionů

jrc
0Zobrazit komentáře

Česká republika byla na poli her vždy takovým světovým unikátem. Na tak malou zemi zde vzniklo hned několik globálních titulů, které trhaly prodejní rekordy, a Česká republika na tomto poli získala výrazné globální povědomí. Ať už mluvíme o úspěchu Kingdom Come: Deliverance od Warhorse Studios, které se nedávno nechalo v miliardovém dealu odkoupit, dřívějších hitech jako Mafia nebo třeba ARMA či nynější fenomény v podobě Space Engineers a VR hry Beat Saber. Mimo samotného vývoje v Česku se ovšem daří i na poli prodeje her.

Jeden z největších tuzemských prodejců her a příslušenství, JRC, zveřejnil výroční zprávu za předchozí fiskální rok, který trval od 1. 2. 2017 do 31. ledna 2018 a v němž utržil 538,3 milionu korun, což představovalo nárůst o 12,1 milionu korun oproti předcházejícímu roku. Zisk se zastavil na hranici 10,5 milionu korun po zdanění, což nicméně bylo o 2,4 milionu korun méně než v předcházejícím roce. Zásadní vliv na nárůst tržeb měly digitální produkty, merchandising neboli oblečení, figurky či doplňky, stejně jako rostoucí počet herních konzolí, pro které si standardně hráči hry kupují, než aby je stahovali.

Následující fiskální rok by měl pro JRC znamenat další několikaprocentní nárůst, v rozmezí čtyř až šesti procent. V plánu má ovšem česká jednička na tomto poli také rozšířit počet svých prodejen, kterých se momentálně po Česku nachází 36, a také výkup či prodej konzolí a her z druhé ruky. Největší úspěch sklízí dle všeho prodejny v nákupních centrech, které má firma například v brněnské Olympii, ostravském Avion Shopping Parku a samozřejmě v pražských obchodních centrech Letňany či Nový Smíchov. Dalších 15 prodejen má firma na Slovensku.

Očekává se další konsolidace trhu

Celé JRC, které bylo v původní formě založeno již v roce 1989, představuje v rámci trhu v Česku přibližně třetinový podíl a od roku 2015 patří pod společnost Hamaga, kterou vlastní podnikatel Michal Šnobr. Hamaga odkoupila podíl od investičního fondu Genesis Capital a minoritního akcionáře Slavomíra Pavlíčka za nespecifikovanou částku. Vedle JRC nicméně v Česku funguje i několik dalších zaběhlých prodejců, jeden z těch nejzásadnějších je Xzone.

xzone

Xzone na to jde trochu jinak, soustředí se převážně na e-shop a několik městských prodejen, jež slouží často spíše pro zapálenější hráče, kterým oproti tomu ale nabízí i spoustu různých předprodejů či exkluzivních sběratelských předmětů. Xzone zakončilo svůj fiskální rok 2017 s obratem ve výši 110,4 milionu korun.

Kalashnikov-KUB-UAV-drone

Přečtěte si takéSlavné AK-47 je minulost. Kalašnikov pracuje na kamikaze dronu a chce ho nabídnout menším armádámSlavné AK-47 je minulost. Kalašnikov pracuje na kamikaze dronu a chce ho nabídnout menším armádám

O dva roky dříve Xzone odkoupil obchod GameExpres, díky kterému své fyzické lokality rozšířil. Po fúzi zůstal v Xzone jeho zakladateli a CEO Martinu Schovancovi 30% podíl, dalších 20 % vlastní Jan Hanuš, 20 % Jiří Pospíšil, 15 % Bohuslav Schovanec a 15 % Ladislav Hadač. Dle slov zakladatele Xzone Martina Schovance je stav, kdy jsou v Česku desítky různých prodejců, neudržitelný, a jednoduše se bude muset postupně dál konsolidovat. Výsledky za loňský rok jeho firmy budeme nicméně znát až koncem aktuálního měsíce.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym