Microsoft Teams dohání Slack. Jeho konkurenční nástroj po 2 letech využívá přes půl milionu firem

microsoft-teams-nadella

Foto: Microsoft

Šéf Microsoftu Satya Nadella představuje Microsoft Teams

0Zobrazit komentáře

Služba Microsoftu s názvem Teams, která slouží pro vzájemnou spolupráci jednotlivých členů týmu v rámci sdílených dokumentů, souborů nebo komunikace, tento týden slaví dva roky od svého spuštění. Za tu dobu se podařilo Microsoftu díky integraci s balíkem Office 365 z Teams vybudovat robustní produkt, který si nezadá s konkurencí, jako je například miliardový komunikační nástroj Slack.

Využívá ho totiž již přes 500 tisíc různých organizací po celém světě, včetně 91 firem z prestižního výběru Fortune 100. K číslu se nyní připojil i samotný Microsoft, který přešel z platformy Skype for Business (která mu rovněž patří) právě na Teams, což ovlivnilo přibližně 180 tisíc zaměstnanců. I sám Microsoft tak nově využívá tento nástroj ke kompletní komunikaci, včetně interních hovorů či plánování meetingů.

Nástroj je dostupný ve 44 různých jazycích a 181 zemích po celém světě, včetně České republiky. Podle technologického giganta jde o jednoznačně nejrychleji rostoucí produkt Microsoftu v historii a nevypadá to, že by měl růst nějak zpomalovat. Mezi půl milionem týmů je přibližně 150 z nich, kde služby Teams využívá nad 10 tisíc zaměstnanců, přesto Microsoft nechce přesný počet jednotlivých uživatelů komentovat. Minimálně má tedy na platformě nižší jednotky milionů aktivních uživatelů.

teams

Důvodem pro neochotu ve sdílení všech detailních čísel je pravděpodobně fakt, že zatím Microsoft Teams není větší než jeho konkurent Slack. Ten v lednu letošního roku překonal hranici 10 milionů aktivních uživatelů a stále roste. Ostatně jeho hodnota po poslední investici přesáhla již 7 miliard dolarů a stále se podle všeho jedná o nejvyužívanější nástroj v této kategorii. Mezi další konkurencí je například Facebook Workplace nebo Google Hangouts, ale ani jeden z nich nenabízí až tak komplexní řešení a ani ho nevyužívá tolik uživatelů.

Google má v rámci placeného balíčku G Suite zhruba 4 miliony platících uživatelů, nicméně není známo, kolik z nich reálně používá i Hangouts. Oproti tomu Facebook u Workplace překročil během února metu 2 milionů platících uživatelů, což je stále o milion méně než v případě Slacku. Ten má ze svých 10 milionů denně aktivních uživatelů od loňského května zhruba třetinu platících.

ipad-mini-20192

Přečtěte si takéApple představil po letech nový iPad mini a vrátil iPad Air. Oba podporují Apple PencilApple představil po letech nový iPad mini a vrátil iPad Air. Oba podporují Apple Pencil

Microsoft se tak rozhodl, že půjde do rozvoje Teams naplno a stane se jedničkou. Proto představil společně s výročím a překonáním půlmilionového milníku hned několik nových funkcí. Mezi těmi je například funkce Microsoft Whiteboard, která umožňuje převádění napsaného a nakresleného obsahu z fyzických magnetických nástěnek do virtuální podoby, ve které mohou všichni na dálku spolupracovat.

microsoft-teams-live-events

Dále také Data Loss Prevention (DLP), což, jak už z názvu vypovídá, souvisí s uchováváním dat z konverzací a chatů. Funkce umožňuje týmům lépe chránit svá citlivá data a prakticky znemožnit jejich vynášení ven, a to i případě útoku zvenčí. Poslední novinkou je také pořádání obrovských přednášek a meetingů online až pro 10 tisíc uživatelů najednou. V nejbližší době se má navíc tato funkce dočkat automatického přepisování mluveného slova do textu, aby se z živých hovorů nemusely dělat poznámky nebo aby to měli jednodušší neslyšící.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym