Lítačka si nově rozumí s Revolutem. Můžete s ním kupovat jízdenky i nahrávat na jeho kartu kupóny

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

revolut-litacka
0Zobrazit komentáře

Zelenou kartu Lítačka zná každý, kdo v Praze nebo Středočeském kraji cestuje městskou hromadnou dopravou. Městská společnost Operátor ICT, která má celý projekt na starosti, se snaží funkce Lítačky neustále posouvat a zjednodušovat tak Pražanům i dojíždějícím záležitosti spojené s jízdenkami. Jako nejnovějšího partnera si proto Operátor ICT vybral britský fintechový startup Revolut, který působí i v České republice.

V Česku má Revolut už více než 60 tisíc uživatelů s tím, že jen v Praze ho podle vyjádření Davida Pavlisky, tuzemského zástupce Revolutu, využívá kolem 30 tisíc zákazníků. Právě pro ně je určená novinka, díky které je možné i s kartou Revolut uhradit jízdné přímo v mobilní aplikaci PID Lítačka a také si na fyzickou kartu Revolut nahrát kupón.

Jde o novinky v návaznosti na loňské spuštění nového dopravního a odbavovacího systému, díky kterému lze kupóny nakupovat přes e-shop a vedle Lítačky samotné je nahrávat i na jiné nosiče. Až dosud jimi mohly být libovolné bezkontaktní platební karty nebo In Karta Českých drah, ovšem platební karta Revolutu podporována nebyla. To se nyní mění, Operátor ICT s britským fintechem podporu umožnil a při té příležitosti také rozdává karty Revolut k novým účtům zdarma.

litacka

Foto: CzechCrunch

Karta Lítačka

Spolupráce Operátora ICT a Revolutu nicméně nemá mířit pouze na desítky tisíc tuzemských uživatelů, ale rovněž na cizince, kteří v Praze žijí nebo do hlavního města přijíždějí. Jedna z hlavních výhod rychle rostoucí fintechové služby je totiž v tom, že si neúčtuje žádné poplatky při placení v cizích měnách a zároveň nabízí výhodný mezibankovní kurz pro převody. To znamená, že při nákupu jízdenky přes Revolut, což je nově taktéž možné, by měl cizinec zpravidla ušetřit, než kdyby si platil vlastní kartou navázanou na účet v cizí měně.

jakub-havrlant-rockaway-top

Přečtěte si takéRockaway Capital investuje dalších 150 milionů korun do albánského startupu Gjirafa, obdoby českého SeznamuRockaway Capital investuje dalších 150 milionů korun do albánského startupu Gjirafa, obdoby českého Seznamu

„Naše služby využívá již více než 4 miliony uživatelů v Evropě, přičemž jenom v Praze služby Revolutu využívá kolem 30 tisíc zákazníků. Věříme, že turisté mající Revolut ocení, že si mohou snadno pořídit jízdenku přes mobilní aplikaci PID Lítačka bez toho, aby si museli směňovat peníze a hledali trafiku či automat, a poznávat krásy Prahy bez zbytečných komplikací,“ uvádí David Pavliska, business development manažer Revolutu, který zároveň připomněl, že od minulého týdne má jeho firma svou mobilní aplikaci také v češtině.

revolut-cestina

Aplikace Revolutu je nově v češtině

Vedle možnosti nahrát si kupóny na jiné fyzické nosiče by měla v následujících měsíc přibýt také možnost nechat si kupón pouze v mobilní aplikaci PID Lítačka, kde by ji mohli revizoři a průvodčí rovněž ověřovat. Podle původních plánů již měla být tato funkce hotová na přelomu roku, ale Operátor ICT ji prozatím odložil. Do svého systému chce nicméně integrovat také například platební služby Apple Pay a Google Pay, což by se mělo stát do poloviny letošního roku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym