Energizer vyslyšel přání mnoha uživatelů a ukázal telefon s obří baterkou. Bez nabíječky vydrží týden

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

Energizer-Power-Max-P18K-Pop5
0Zobrazit komentáře

Smartphony se při svém velkém nástupu s prvním iPhonem v roce 2007 potýkaly s jedním problémem – jejich energetická náročnost byla příliš vysoká pro baterii, která se vejde do rozumně velkého a těžkého zařízení. Po více než deseti letech jsou telefony na zcela jiné technologické úrovni, ale tento problém zůstává často stejný. Energizer se proto rozhodl pro řešení, po němž uživatelé s každou novou, tenčí generací iPhonu a dalších telefonů mnohohrát volali. A vyrobil velké a těžké zařízení, avšak s obří baterkou.

Není překvapivé, že většina médií o zařízení Energizeru píše, že to není telefon se zabudovanou baterií, ale baterie se zabudovaným telefonem. Ostatně, to je přesně přístup, který se dá od firmy zaměřující se na balení energie čekat, na rozdíl od tradičních výrobců smartphonů soustředících se hlavně na funkce a výpočetní výkon.

Celý název telefonu, pro který se přezdívka „cihla“ hodí snad více než pro kterýkoliv jiný dříve, zní: Energizer Power Max P18K Pop. Označení „18K“ přitom odkazuje ke kapacitě baterie, činící 18 000 mAh. Největší baterie, která se kdy objevila v iPhonu, je v nejnovějším iPhonu XS Max a má kapacitu „pouhých“ 3 174 mAh. To je méně než pětina „modré cihly“.

Energizer-Power-Max-P18K-Pop4

Osmnáctka v názvu Energizeru pak zároveň napovídá o jeho rozměrech, zařízení je totiž 18 milimetrů tlusté, což odpovídá třiapůlnásobku iPhonu XS. Vzhledem k násobku kapacity baterie je to tedy vlastně relativně dobrý poměr. Horší už je to s hmotností – její přesná hodnota sice v současnosti není známá, ovšem lidé, kteří P18K drželi v ruce, poznamenávají, že je to vskutku velice těžký telefon a nedokážou si příliš představit používat ho déle než pár minut v kuse.

Dva dny nepřetržitého provozu

Kromě na dnešní poměry prakticky nevídané tloušťky a váhy P18K je ale jeho design a prezentace moderní. Nabízí bezrámečkový displej o úhlopříčce 6,2 palce, vysouvací přední fotoaparát, čtečku otisku prstu na boku a trojici fotoaparátů na zadní straně, která je mírně zaoblená, má tmavě modrou barvu a vysoký lesk.

Energizer říká, že P18K je schopný přehrávat video až 48 hodin v kuse a z několika předchozích pokusů jiných firem o telefon s dlouhou výdrží lze odvodit, že by neměl mít problém nostalgického uživatele navrátit do doby, kdy se o nabíjení nemusel starat celý týden. Když se začne v létě za 599 eur (15 400 korun) se 128GB kapacitovou prodávat, bude to telefon s největší kapacitou baterie na světě.

Naneštěstí se ale opravdu zdá, že to bude jeho jediný zajímavý aspekt, protože většina prvotních zkušenosti z mobilního veletrhu, kde byl představen, zmiňuje pomalý a nestabilní dojem z Androidu 9. Jistě není od věci poznamenat, že si P18K najde spíše velmi specifické publikum a Energizer s ním slaví úspěch zejména z hlediska reklamy – kdo si naposledy na tuto značku vzpomněl?

Není to přitom zdaleka poslední telefon firmy, jejíž mobilní portfolio se z naprosté většiny zaměřuje na zařízení s dlouhou výdrží. Energizer zároveň s „modrou cihlou“ představil také červený telefon s ohebným displejem a baterií o kapacitě 10 000 mAh, rozložený displej ale nikdo neviděl, protože společnost ukázala jen maketu ve vitríně.

apple-pay-iphonex-germany

Přečtěte si takéApple v Česku drtí konkurenci. Za týden má Apple Pay dvojnásobek klientů než Google Pay za 15 měsícůApple v Česku drtí konkurenci. Za týden má Apple Pay dvojnásobek klientů než Google Pay za 15 měsíců

Kromě toho se telefony s Androidem a značkou Energizer na trhu objevují už několik let, ačkoliv se z většiny nejedná o zařízení vyvinuté přímo firmou, ale spíše jen opatřené její značkou. Výrobcem je nejčastěji společnost Avenir Telecom, která sází na dostupnou cenu vycházející z levnějších materiálů a méně výkonných vnitřních komponentů.

Energizer-Power-Max-P18K-Pop6

I když se v portfoliu Energizeru nejedná o nic zásadně nového, přeci jen je Power Max P18K extrémem, který dosud Energizer a vlastně ani nikdo jiný neprezentoval. Podobných experimentů se na letošním světovém mobilním kongresu objevuje více než v předchozích letech nebo jsou alespoň více vidět. To v kontextu snižujícího se růstu mobilního trhu vznáší otázku, jestli stojíme na prahu další výraznější změny v této kategorii.

Bezrámečkové telefony jsou dostupné sice zatím jen pár let, ty ale nijak zásadně charakteristiku smartphonu nezměnily. Jako nejslibnější se v tomto ohledu nyní jeví skládací telefony, které by mohly nahradit roli tabletů, jež se zase v posledních letech snaží poměřovat s laptopy. Je ale třeba zvážit také možnost, že smartphone je opravdu v zásadě kategorie na vrcholu svých možností, která má spíše než k výraznému vývoji blíže nahrazení něčím jiným.

Foto: Reprofoto/YouTube 9to5Google

Diskuze (0)

Novinka

Anonym