V Jižní Koreji vyroste nové muzeum vědy a robotů. Stavět ho budou i sami roboti a drony

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

science-robot-museum-seoul
0Zobrazit komentáře

V Jižní Koreji se rozhodli, že postaví nové roboticko-vědecké muzeum, protože je třeba začít veřejnost významněji vzdělávat i právě v oblasti robotiky. Na tom by nemuselo být nic tak překvapivého, ale turecká firma Melike Altınışık Architects (MAA), která muzeum staví, vymyslela, že by mohli celou budovu částečně postavit právě sami roboti. Na stavbě se budou pohybovat jak roboti, tak také drony a 3D tiskárny.

Nové robotí muzeum vyroste v Soulu a roboti budou sestavovat například zakřivenou kovovou fasádu, ale zajistí také mnoho dalších prací. Některé části celé stavby budou lisovat, svařovat, smontovávat a nebo leštit právě roboti, navíc potřebný beton, na němž bude celé muzeum stát, se vyrobí pomocí 3D tisku.

science-robot-museum-seoul2

Roboti nebudou na stavbě sami a vše bude pochopitelně pod dohledem lidských pracovníků, kteří budou používat nové technologie především jako pomocníky, nicméně i tak jde o velmi zajímavý plán. Ve vzduchu by navíc měly lítat také drony, které budou celou stavbu kontrolovat.

Ve své podstatě tak už přehlídka robotů začne ještě předtím, než se muzeum otevře prvním návštěvníkům. Ostatně sama sférická struktura budovy, kterou turečtí architekti navrhli, bude působivá. „Nepůjde jen o výstavu, ale už samotný design, výrobu a konstrukci budou řešit roboti. Jinými slovy, roboticko-vědecké muzeum začne svou první výstavu svou vlastní konstrukcí za účasti robotů,“ říká Melike Altınışık, zakladatel architektonické firmy MAA.

yoda1

Přečtěte si takéNechť vás síla provází. Ve Francii jsou nově oficiálním sportem souboje se světelnými meči ve stylu Star WarsNechť vás síla provází. Ve Francii jsou nově oficiálním sportem souboje se světelnými meči ve stylu Star Wars

Podle tureckých architektů mimo jiné využití robotů ušetří čas a peníze. Konstrukce má začít v roce 2020 a první návštěvníci by měli muzeum navštívit v hlavním jihokorejském městě o dva roky později. Moderní muzeum vyroste v Soulu v části Čang-dong, kde v rámci větší rekonstrukce a nových developerských projektů vzniknou i další muzea. V roboticko-vědeckém muzeu se nicméně objeví také umělá inteligence, virtuální a rozšířená realita nebo hologramy.

science-robot-museum-seoul3
science-robot-museum-seoul4

Diskuze (0)

Novinka

Anonym