Škoda Auto chce mít do čtyř let 10 elektrických modelů, první bude Citigo. Do vývoje investuje přes 50 miliard korun

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

skoda-vision-e
0Zobrazit komentáře

Dnes už snad není automobilka, která by nějakým způsobem neinvestovala do budoucnosti, v níž jsou zatím viděny především elektrické vozy. Mladoboleslavská Škoda Auto má sice i kvůli svému mateřskému koncernu Volkswagen proti jiným konkurentům zpoždění, ale také od české značky se v následujících letech dočkáme prvních elektromobilů. Do roku 2022 chce mít Škoda Auto celkem deset modelů, které nebude pohánět výhradně spalovací motor.

Škodovka plánuje do světa elektromobility vstupovat ještě pomaleji než Volkswagen, který už má ostatně na trhu nějakou dobu svůj e-Golf. I s konzervativnějším přístupem však chce automobilka z Mladé Boleslavi investovat v následujících šesti letech do rozvoje alternativních pohonů dvě miliardy eur, tedy přes 50 miliard korun.

Výsledkem má do konce roku 2022 být celkem deset elektrifikovaných modelu, které budou mít buď čistě elektrický pohon nebo půjde o plug-in hybridy. Šéf Škody Auto Bernhard Maier tento týden pro Hospodářské noviny prozradil, že na trh dorazí ještě dalších dvacet modelů, ale ty zatím budou stále se spalovacím motorem, ať už dieselovým nebo benzinovým.

skoda-citigo

První plně elektrická Škodovka bude Citigo

Úplně první elektrické auto, které Škodovka pošle do světa, bude letos její nejmenší Citigo. V květnu pak chce v Bratislavě ukázat také novou verzi Superbu, který bude poprvé nabízen s hybridním motorem. Aktuálně jsou ale všichni zvědaví především na březnový ženevský autosalon, protože tuzemská automobilka, patřící do koncernu Volkswagen, už vyhlásila, že tam představí koncept svého prvního elektrického SUV.

Nejpopulárnější škodovka bude hybrid

Škodovka na koncept označený jako Vision iV zatím láká prostřednictvím skic svých designérů, nicméně je z nich patrné, že můžeme očekávat moderní rozvoj a evoluci původního konceptu Vision E, který byl poprvé představen v roce 2017. Jednalo se tehdy o první koncept škodováckého vozu čistě na elektrický pohon a zatímco tehdy ještě byla tato budoucnost vzdálená, nyní začíná dostávat reálné kontury.

Zatím není úplně jasné, kdy přesně Škoda s elektrickým SUV vyrukuje, ale lze očekávat, že po úspěchu, jaký po světě slaví se svými současnými spalovacími SUV Karoq a Kodiaq (a v Ženevě představí také očekávaný crossover Kamiq), bude chtít významně šlápnout i do jejich elektrické varianty. Škodovka koncept označuje jako čtyřdvéřový crossover, který bude stát na koncernové platformě MEB, na níž staví své elektromobily také Volkswagen, Audi nebo Seat. Podle Hospodářských novin se má první elektrické SUV s logem Škoda Auto začít prodávat příští rok v říjnu a dojezd má být až 500 kilometrů.

skoda-vision-iv-exterior-sketch-2

Koncept prvního plně elektrického SUV Vision iV od Škoda Auto

V nejbližší době se tedy od Škodovky dočkáme především plně elektrického Citigo, u něhož automobilka slibuje dojezd až 300 kilometrů, jelikož bude mít inovativnější pohon a modernější baterie, než které se aktuálně nacházejí u koncernového sourozence Volkswagen e-Up!. Podle všeho bude Citigo od příštího roku už dostupné pouze jako elektromobil, a to především s ohledem na splnění stále přísnějších emisních limitů.

Podobně zajímavá informace je pak i to, že má Škoda podle Hospodářských novin na prodeji elektrického Citigo tratit desítky tisíc korun. Místo výraznějšího zvýšení cen, které by zákazníci nemuseli pozitivně přijmout, a také s ohledem na dodržení emisních limitů prý bude automobilka vozy minimálně zpočátku raději dotovat. Týkat se to má i hybridního Superbu. Kombinaci elektrického a spalovacího motoru však nedostane pouze Superb, ale také nejpopulárnější mladoboleslavský vůz Octavia. Zatím se však neví, kdy se hybridní čtvrtá generace Octavie ukáže veřejnosti, popřípadě kdy se dostane do prodeje.

skoda-vision-iv-exterior-sketch-1

Koncept prvního plně elektrického SUV Vision iV od Škoda Auto

Diskuze (0)

Novinka

Anonym