Skládací telefon má také Huawei. Mate X působí promyšleněji a moderněji než Samsung Galaxy Fold

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

huawei-mate-x

Foto: Huawei

Huawei Mate X

0Zobrazit komentáře

Zdá se, že rok 2019 bude rokem skládacího smartphonu. První se začaly objevovat před několika týdny u méně známých, převážně čínských značek a před pár dny svůj příspěvek k nastupujícímu trendu představil také technologický gigant Samsung. Spolu se začátkem největšího mobilního veletrhu na světě, barcelonského MWC, navíc nyní přichází také skládací smartphone od čínského konkurenta Huawei v podobě modelu Mate X.

Proti Galaxy Fold od Samsungu vsadilo Huawei na rozkládací displej zvnějšku, což znamená, že ho neustále vidíte. Mate X po rozložení nabízí OLED displej s úhlopříčkou až 8 palců, což je o trochu více, než má například oblíbený tablet iPad mini od Applu. Ve složeném stavu má pak v zásadě dva displeje na přední a zadní straně, jeden s úhlopříčkou 6,6 palce, druhý 6,4 palce. V rozloženém stavu má displej rozlišení 2480 na 2200 bodů, ve složeném se pochopitelně rozdělí adekvátně na dva menší displeje.

huawei-mate-x-foldable-phone-3

Ve složeném stavu má Mate X tloušťku zcela akceptovatelných 11 mm (pro srovnání, „neskládací“ iPhone XS má tloušťku 7,7 mm), v rozloženém pak pouhých 5,4 mm. Díky velké celkové ploše zařízení obsahuje baterii s kapacitou až 4 500 mAh a samozřejmě podporuje 5G. Zde je ovšem třeba dodat, že 5G je stále spíše technologie budoucnosti, na kterou zatím sítě nejsou připraveny, a kapacita baterie nemusí nutně napovídat mnoho o výdrží zařízení vzhledem k velikosti displeje těžko srovnatelné s klasickými smartphony. Například již zmiňovaný iPad Mini 4. generace má nicméně baterii s kapacitou 5 124 mAh.

Dva odlišné přístupy

Jelikož se v zásadě jedná o novou kategorii, nasnadě je srovnávání přístupů různých značek, hlavní dvojicí je ale asi právě Huawei Mate X a Samsung Galaxy Fold.

Ačkoliv má Samsung stále technologicky dominantní status, Huawei Mate X se, přinejmenším koncepčně, jeví jako mnohem lepší nápad než Samsung Galaxy Fold. Zatímco Fold působí spíše jako prototyp zaměřený na demonstrování současných technologických možností Samsungu, Mate X vypadá jako nová technologie promyšleně integrovaná tak, aby dobře fungovala v kontextu světa, který uživatelé dobře znají, ale zároveň přinášela užitečné rozšíření toho, co je smartphone schopen nabídnout.

huawei-mate-x-foldable-phone-displays

Huawei Mate X

Galaxy Fold do velké míry připomíná staré véčkové telefony nebo manažerskou řadu Nokia Communicator ukončenou v roce 2007, pro níž byl charakteristický malý displej na vnější straně a po otevření nabídla podstatně větší plochu. I od těchto telefonů se ale Fold liší tím, že ho kvůli prohýbání displeje není možné složit přesně napůl, v zavřeném stavu tedy opravdu dává dojem něčeho nedokončeného.

Navíc, zatímco ostatní modely Samsungu se dosud snažily vyhýbat poněkud nevzhledným kamerovým modulům zasahujícím do plochy displeje, hlavní zobrazovací plocha Fold je výrazně narušena velkou lištou hned se třemi objektivy. Stejný kamerový modul má Fold také na zadní straně ve složeném stavu.

youtube-kids-iphone

Přečtěte si takéDo Česka přichází aplikace YouTube Kids, která přináší bezpečné sledování videí pro nejmenší divákyDo Česka přichází aplikace YouTube Kids, která přináší bezpečné sledování videí pro nejmenší diváky

Mate X naproti tomu v zavřeném stavu vypadá skoro stejně jako aktuální bezrámečkové smartphony. Přední strana je v zásadě pouze displej, až zadní strana naznačuje neobvyklou konstrukci, jelikož je rozdělena na dvě části – lištu se třemi objektivy a zhasnutou část displeje. Smartphone má pouze jeden modul s fotoaparáty, ten lze ovšem snadno využívat pro focení objektů před fotografem i pro autoportréty, záleží jen na tom, kterou polovinu displeje uživatel zvolí jako hledáček.

huawei-mate-x-foldable-phone-2

Mate X je navíc schopen jako hledáček použít obě strany zavřeného telefonu, takže mohou fotografii komponovat fotící i focený spolu. Tuto funkci je Samsung schopen poskytnout také, ale musí být v rozloženém stavu a potřebuje k tomu dva moduly s fotoaparáty.

Srovnání konstrukcí obou zařízení by tedy šlo shrnout úvahou, že Samsung při návrhu Galaxy Fold jakoby začal u technologie ohebných displejů a kolem ní se pokusil postavit zařízení. Huawei naproti tomu začínal u klasického smartphonu a ohebný displej do něj integroval tak, aby zvýšil jeho užitečnost a efektivitu.

huawei-mate-x-foldable-phone-camera-2

Na poslední a pravděpodobně hlavní aspekt srovnání je však stále třeba počkat. Jelikož ani jedna z firem nedovolila na svoje zařízení sáhnout nikomu kromě svých zástupců, můžeme pouze odhadovat reálnou kvalitu implementace ohebného displeje a spolehlivost konstrukce. Například u videí s Huawei Mate X se objevilo mnoho komentářů upozorňujících na viditelné přehyby na displeji v místě kloubu a podobné kritice se nevyhnul ani Samsung. Obě zařízení ale byla představena v zásadě jako rané verze produktů, které mají na trh přijít až za několik měsíců.

Huawei Mate X má ale oproti Samsungu Galaxy Fold přeci jen jednu výraznou nevýhodu. Asi nikdo by nečekal, že se cena Galaxy Fold stanovená na přepočtu 45 tisíc korun bude zdát jako relativně skromná. Tak ale působí vedle cenovky Huawei, které bude za Mate X po zákaznících chtít astronomických 58 tisíc korun.

huawei-mate-x-foldable-phone-camera-1

Diskuze (0)

Novinka

Anonym