Revoluce v práci. Microsoft představil nové HoloLens, brýle kombinující reálné prostředí a rozšířenou realitu

hololens
0Zobrazit komentáře

Čekalo se na ně dlouho, panovaly různé spekulace a na internetu se objevovalo množství možných konceptů i dat vydání, ale až nyní vše Microsoft uvedl v realitu, respektive mixovanou realitu. Na veletrhu MWC v Barceloně představil druhou generaci brýlí HoloLens, které nabízí takzvanou mixovanou realitu, což je víceméně kombinace reálného prostředí s fyzickými předměty a rozšířené reality, která může doplnit ty digitální.

První verze se objevila již v roce 2016 a nastupující generace přináší hned několik zásadních novinek. Tou nejvýznamnější je především rozšíření podporovaného úhlu pohledu, který bude mnohem širší. Samozřejmostí je pak vyšší rozlišení, výkon a také pohodlnější materiál pro dlouhodobé nošení, podle Microsoftu má být dokonce až třikrát pohodlnější, ať už to znamená cokoliv.

Největším problémem první generace ale byl zmiňovaný úhel pohledu, kdy jste se dívali před sebe na mixovanou realitu, ale po stranách bylo černo, nyní je úhel pohledu dvojnásobný. Microsoft pro HoloLens vyvinul speciální verzi Windows, ve které je možné ovládat vše pomocí gest, stejně jako bude s novou verzí možné ještě přesněji interagovat s okolními předměty, kterých se lze dotknout.

I přesto, že jde v rámci polovirtuálního prostoru pouze o hologramy, s určitou dávkou představivosti jsou takřka nerozeznatelné od běžných věcí. Od přetahování oken v rámci systému, klikání na tlačítka prstem až po hru na piáno. Cena? Celkem 3 500 dolarů, v přepočtu tedy téměř 80 tisíc korun, což je samozřejmě například pro hráče nebo běžné spotřebitele hodně peněz. Microsoft se nicméně s HoloLens zaměřuje spíše na profesionální veřejnost, a i když je možné zařízení využívat mnoha způsoby, má nadále sloužit především k práci.

Ostatně i v rozhraní Windows je možné v rámci aplikací spolupracovat na dálku s dalšími lidmi. V rámci dema pro uzavřenou skupinu novinářů Microsoft ukázal, jak lze s pomocí brýlí zjednodušit lidem práci. Pracovník s nimi došel k regálu, kde mu brýle ukázaly, jakou přesně krabičku šroubků měl vzít, kam ji donést a pomocí holografických objektů i jak správně něco smontovat dohromady. Představte si například takové využití při montování nábytku z IKEA.

youtube-kids-iphone

Přečtěte si takéDo Česka přichází aplikace YouTube Kids, která přináší bezpečné sledování videí pro nejmenší divákyDo Česka přichází aplikace YouTube Kids, která přináší bezpečné sledování videí pro nejmenší diváky

Předobjednávky pro nové HoloLens jsou k dispozici již nyní za zmíněnou cenu, a to s doručením ve druhé polovině letošního roku. K dispozici dokonce není ani verze pro vývojáře, jelikož Microsoft opravdu počítá především s korporátními zákazníky, respektive společnostmi, které implementují technologii HoloLens mezi své pracovníky.

hololens2

Foto: Microsoft

Diskuze (0)

Novinka

Anonym