Podívejte se na nové emoji pro rok 2019. Nechybí slepecký pes, vozíčkář nebo smíšené páry

Nela VítováNela Vítová

emoji-2019
0Zobrazit komentáře

Od doby, co se po roce 2010 původně japonské obrázky představující různé nálady a činnosti dostaly i do dalších koutů světa, si tzv. emoji oblíbily miliony lidí po celém světě. Nejen že s nimi jde efektivně doplňovat věty a myšlenky, ale někdy jimi rovnou nahradíte psaný text úplně. Dnes už existuje přes tisíc takových obrázků, mezi kterými nechybí světová místa, dopravní prostředky, počasí, jídlo nebo zvířata, jež se liší jen v provedení na platformách jednotlivých firem. Ani to ale uživatelům nestačí, proto se letos dočkáme 230 nových znaků včetně másla, vozíčkáře, slepce nebo plameňáka.

Konečnou podobu a seznam všech nových emoji pro letošní rok teprve nedávno schválilo The Unicode Consortium, tedy společenství největších technologických firem včetně Googlu, Facebooku, Microsoftu, IBM nebo Applu, které mají v těchto záležitostech hlasovací právo. Kompletní seznam lze najít na blogu Emojipedia, kde lze kromě samotné podoby zjistit také přesný název jednotlivých současných i nově vzniklých emotikonů.

emoji-timeline

Protože svět touží po stále větší transparentnosti a otevřenosti, odrazilo se to i ve výběru letošních emoji. Na přání Applu byl seznam stávajících emoji doplněn o vyobrazení lidí s různými handicapy i jejich běžných potřeb. Nebudou proto chybět ani mechanické ruce či nohy, ale i běžnější pomůcky jako naslouchátko, slepecká hůl nebo invalidní vozík. Na návrh Tinderu byla zajištěna existence smíšených párů s různými odstíny pleti. Dohromady bude současný výběr doplněn o 59 zcela nových emoji a 171 doplnění a vylepšení těch stávajících.

Nejde však pouze o lidské vztahy a vlastnosti, dočkáme se také rozšíření výběru obrázků zvířat včetně plameňáka, orangutana, lenochoda či vydry. Ve spojení s handicapem přibude do výběru třeba i slepecký pes. Dočkáme se rovněž rozšíření v oblasti pokrmů a jídla, například o tolik moderní veganské falafely či vafle, nebude chybět ale ani obyčejné máslo, česnek, cibule nebo kostka ledu. Z dalších předmětů dorazí také sekera, žiletka či kapka krve.

Na žádost uživatelů bude barevně doplněn výběr emoji srdce o bílé a hnědé, stejně tak i dalších barevných provedení kulatých a hranatých tvarů. Zajímavé je, že dosud neexistovalo například emoji zobrazující židli, i toho se v letošní aktualizaci dočkáme. Kromě toho přibudou i méně obvyklé artikly, mezi kterými najdeme náplast, banjo, padák, potápěčské brýle, baletní boty, i takové s kulturním přesahem včetně sárí, tuktuku a hinduistického chrámu.

Ačkoliv byl finální seznam emotikonů již konsorciem schválen, nějakou dobu ještě potrvá, než se všechny z nich v zařízeních uživatelů objeví. Unicode 12.0, aktualizace, kam všechny letošní emotikony spadají, bude spuštěn už 5. března, implementace rozhraní do svých softwarů je potom ale už na samotných firmách. Může se tedy stát, že ve svých zařízeních je najdeme až ve druhé polovině letošního roku.

emojs-2019

Diskuze (0)

Novinka

Anonym