Petr Kováčik: Jak na výběr brandu a domény nového projektu? Nikdy nepodceňte start

Petr KováčikPetr Kováčik

petr-kovacik-skrzInsider

Foto: Skrz.cz

Zakladatel Skrz.cz Petr Kováčik

0Zobrazit komentáře

V prosinci loňského roku opustil Petr Kováčik po osmi letech pozici CEO v největším českém slevovém vyhledávači Skrz.cz, který se stal v roce 2017 společně s portálem Slevomat součástí miliardové akvizice britské společnosti Secret Escapes. Nyní se Petr Kováčik věnuje vývoji nové globální služby Blabu, která ho zavedla k napsání blogpostu na téma výběru brandu a vhodné domény.

Netřeba vysvětlovat, že brand je pro jakýkoli projekt nebo firmu důležitý. V tomto článku bych se zaměřil na to, jak hledám brand (tedy zejména doménu) pro internetový projekt, co všechno při tom zvažuji a na co kladu důraz.

Nikdy nepodceňte start

Některé projekty často odstartují a nemají dořešené domény. Až později pak zjistí, že odpovídající doménu stejného jména nejde koupit nebo ji ze všech stran okupují spekulanti. Proto jsem ve Skrzu kupoval všechny možné domény s pomlčkou bez pomlčky, přehozená slova a podobně. Vyplatí se to.

Doteď nechápu, jak „miliardové“ startupy jako Bird odstartovaly, aniž by si přes někoho nekoupili doménu Bird.com, kde je dneska obyčejný e-shop. Teď už je to bude stát i miliony dolarů. Nebo když slyšíte, jaký boj svedl Dropbox o doménu .com. Další zajímavý příklad je Facebook, který původně začal jako thefacebook.com.

Stručnost domény

Vždy se snažte o nejstručnější doménu, ideálně jednoslovnou. U více slov se nabízí velký prostor pro zmatení uživatele a spekulanty. Typicky www.stardance.cz nepatří televiznímu pořadu, ale je to správně www.star-dance.cz. Co myslíte, koupil někdo www.dance-star.cz? Ještě více mě baví doména pro pražské zastoupení Mercedesu, kde dokonce používají subdomény! www.praha.mercedes-benz.cz

Mistrem krátkých domén je u mě internetový podnikatel Martin Talavášek s doménami jako skrz.cz, rival.cz, fuf.cz, bebo.cz a určitě má spoustu dalších ještě v šuplíku.

Nádherný příklad zestručnění domény z našich kotlin je skypicker.com, který po čase rebrandoval na kiwi.com. Rozhodně to nebyla levná koupě, ale oni vědí, proč to dělají. Pamatujete si, jak se jmenovala Alza.cz před zkrácením? Prozradím, že se jednalo o Alzasoft.

Gramatika a záludná písmenka

Když máte český brand, tak pozor na záludnost gramatiky. Snažil bych se vyhnout „S a Z“ (ve smyslu „shora“, „zkompletovat“), „I a Y“, „V a W“ apod. Nejvíc mě dostává doména jazykové školy www.spevacek.cz – vím, že se tak jmenuje zakladatel, ale stejně je to špatně. V češtině bych se vyhnul slovům, kde „c“ čteme jako „k“, tam Čech automaticky napíše „k“. Pozor taky na hovorové „překlepy“. Vzpomínám si, jak jsem internetového kolegu Petra Matouška několikrát urgoval, aby si ke svému e-shopu www.veselezvire.cz koupil také veselyzvire.cz.

mac

Když hledáte mezinárodní brand, tak ideálně nepoužívejte „cool“ zdvojená písmenka jako „oo“ místo „u“ a nezaměňoval bych „c“ a „k“. Už to prostě není zas tak cool.

Kolize s ochrannými známkami a význam

Dejte si tu práci a prověřte si, jestli někdo nemůže vlastnit ochrannou známku, kterou byste mohli porušit. Ale nemusí to být jen ochranná známka, ale třeba daná pravidla klíčového dodavatele – vzpomeňte na „facebakers“, kteří se nuceně museli přejmenovat na „socialbakers“, nebo skončilo spoustu projektů, které měly v názvu „…gram“ – hádejte proč.

Pogooglete si také, jestli dané slovo nemůže znamenat něco v cizím jazyce. Nemůžu zapomenout, jak jsem pojmenoval svoje první s.r.o. „MELKER Media“ podle švédského jména „Melker“, abych pak zjistil, že v němčině to znamená „dojič“.

Výslovnost

Nejde jen o to, jak se doména píše, ale také o to, jestli bude dobře srozumitelná, když ji někdo vysloví. Lidé by si o doméně měli říct bez složitého vysvětlování a třeba jednou budete mít televizní nebo rádiovou reklamu. Není nic horšího, než když v rádiu půlku spotu zabere: „Hoppygo psáno s dvěma P a ypsilonem.“

Skrz v tomhle nebyl ideální, protože to jsou 4 souhlásky bez jediné samohlásky. Navíc je to předložka, kterou když dostatečně jasně neodsadíte, tak se přilepí k následujícímu sdělení. Vždycky jsem tak dbal na to, aby všichni používali a všude se říkalo jen „Skrz[tečka]cz“ (viz např. TV spoty).

deeptime

Přečtěte si takéČeská firma Deeptime vyrobila 3D tiskem první systém reproduktorů z písku. Inspiraci hledala v mořiČeská firma Deeptime vyrobila 3D tiskem první systém reproduktorů z písku. Inspiraci hledala v moři

U mezinárodního brandu si vyzkoušejte, jak se dané slovo bude číst v hlavních cizích jazycích jako angličtina, španělština, portugalština, francouzština, němčina nebo ruština. K tomu vám jednoduše pomůže Google Translator, kde si zvolíte jazyk a pak si to necháte přečíst jejich syntezátorem (žijeme v krásné době, jednodušeji už to nejde).

Mezinárodní doména? .com je stále králem

Pokud vybíráte mezinárodní brand, tak byste se měli co nejvíce snažit o .com doménu, i když to nebude vůbec jednoduché snažení. Klidně bouchněte pěstí do klávesnice a přidejte „.com“ a buďte si jistí, že to už bude obsazené. Doména „.com“ je tedy otázkou prestiže a budete si ji muset velmi pravděpodobně koupit od překupníka za velmi vysokou částku. Na druhou stranu díky tomu se nestává, že by na doméně www.apple.com byl lokální farmář někde v Saskatchewanu v Kanadě.

Jak jsme našli Blabu.com?

První měsíce přemýšlení nad brandem jsem nadhazoval nápady a rovnou je testoval, jestli je vůbec možné doménu koupit. Pak jsem klasicky zkoušel doménu napsat, zkoušel překlepy a zkoušel si ji vyslovovat. Na podzim jsme byli několik týdnů se ženou v USA a prakticky neustále jsem nahlas přemýšlel nad doménou a inspiroval se americkým prostředím. Když jsem neměl vlastní nápad, tak jsem procházel domény na Sedo.com nebo dalších podobných webech s aukcemi.

Protože jsem ale potřeboval mít alespoň pracovní název, tak původně se Blabu jmenovalo GoMoo. To pochopí spíše rodilí mluvčí, protože „Cows go moo“ znamená „Krávy bučí“. Prostě si na GoMoo můžete zabučet. Nakonec jsem Blabu.com našel úplnou náhodou na prodej na serveru undeveloped.com.

undeveloped

Na hodně lidech jsem si zkusil pokus, že jsem jim brand jednou řekl a pak jsem dlouho mluvil o něčem jiném a na konci se jen dotázal, jestli si pamatují tu doménu ze začátku. Přibližně 85 % lidí bez chyby dokázalo zopakovat Blabu. Pár týdnů jsem ještě spekuloval a když jsem zjistil, že už o žádném jiném jméně neuvažuji, tak jsem ji koupil. Cenově byla poměrně dostupná (v porovnání např. s Kiwi.com, co mi nedávno říkal Oliver), takže se to rozhodně vyplatilo. Nejvíce mě dneska těší, že mám feedback i od „native English speakers“, že brand se jim moc líbí a pamatují si ho.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym