PayPal v Česku spouští osobní platby bez poplatku. Mají řešit hlavně drobné dluhy mezi kamarády

Filip HouskaFilip Houska

paypal-mobile

Foto: PayPal

Aplikace PayPal

0Zobrazit komentáře

Se situacemi, kdy za kamaráda zaplatíte kino nebo večeři s očekáváním, že vám částku brzy vrátí, jsme se setkali již zřejmě všichni. Dle agentury Censuswide, která analyzovala chování tisíců lidí v deseti evropských zemí, má však až 31 procent dotyčných problém peníze splatit, a to z důvodů nedostatečné hotovosti, nedostupnosti bankomatu nebo pouhé zapomnětlivosti. I proto se na trh derou různé doplňkové služby (v Česku například Twisto Split), díky nimž lze tyto záležitosti řešit rovnou v mobilní aplikaci. A podobným směrem jde i PayPal.

Průkopník na poli digitálních plateb nově pro Českou republiku (a dalších 24 evropských zemí) spustil bezplatnou službu pro osobní platby, která má dát „sbohem malým dluhům mezi přáteli a příbuznými“. Pomocí ní tak budete moci jednodušeji žádat o peníze, respektive je přijímat nebo také odesílat, rovnou z aplikace nebo webu PayPalu, a to bez jakýchkoliv dalších poplatků.

paypal-app

PayPal v Česku spouští bezplatné osobní platby

Funkce má skrývat hned několik výhod. V první řadě jde o to, že peníze mohou být odesílány nebo přijímány bez ohledu na zdroj, přes který budete prostředky ve výsledku zasílat. Tím může být jak přímo váš zůstatek na účtu PayPalu, tak platební karta nebo bankovní účet, které na něj máte napojené. Transakce pak proběhnou okamžitě, bez poplatků a pro celý proces stačí pouze e-mailová adresa dotyčného. Nejsou tedy třeba žádné specifické bankovní údaje.

Co se týče měn, uživatelé mohou operovat nejen s českými korunami, ale také s eury nebo švédskými korunami v rámci Evropského hospodářského prostoru v zemích, kde není vyžadována konverze měn. Je tedy třeba mít na paměti, abyste neposílali například z korunového účtu v eurech, protože budete platit za převod měny.

Twisto experimentuje s podobným principem

Osobní platby od PayPalu prakticky nejsou žádnou novinkou. V rámci původem amerického platebního systému jde nyní především o to, že je služba v dalších zemí spuštěna bezplatně. V České republice již nicméně mohou uživatelé znát podobnou funkčnost například od tuzemského fintech startupu Twisto, který loni přišel se službou Split. Ta umožňuje ihned po společné platbě přímo v mobilní aplikaci rozdělit částku mezi další uživatele. Výhodou Twista je, že všichni nemusí mít aplikaci nainstalovanou.

V případě PayPalu je potřeba si účet vytvořit a podobně funguje také Revolut. I ten umí v Česku jednoduše zasílat platby mezi jednotlivými uživateli, ale vždy je potřeba, aby obě strany měly v Revolutu účet. Placení mezi lidmi prostřednictvím mobilní aplikace pak umožňuje také český startup Trisbee.

Twisto Split_2

Foto: Twisto

Twisto Split

Diskuze (0)

Novinka

Anonym