Monetě po letech rostl zisk, vydělala přes 4 miliardy korun. Pomohl jí růst hypoték i digitální produkty

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

moneta-pobocka2

Foto: Moneta Money Bank

Pobočka Monety

0Zobrazit komentáře

Čtvrtá největší tuzemská banka v počtu klientů oznámila, že po pár letech propadů znovu meziročně zvýšila svůj zisk. Moneta Money Bank v loňském roce vydělala celkem 4,2 miliardy korun, což představuje meziroční růst o 7,1 procenta. Provozní výnosy bance naopak klesly o 1,7 procenta na 10,2 miliardy. Vyšší čistý zisk Monetě přinesl zejména zvýšený zájem o hypotéky. Pro banku je pak důležitý také růst jejích digitálních produktů.

Vedení Monety plánuje v závislosti na loňských výsledcích navrhnout akcionářům ke schválení výplatu dividendy za rok 2018 ve výši 3,1 miliardy korun, respektive 6,15 koruny na akcii, což představuje výplatní poměr ve výši 75 %. Moneta Money Bank po svém úpisu prvních akcií v roce 2016, kdy se také změnil její název z původního GE Money Bank, nadále platí za jednu z největších firem na pražské burze.

„Během loňského roku jsme získali 31 300 klientů a dále jsme o 3,3 % meziročně zvýšili podíl zákazníků, pro které jsme primární bankou,“ prozradil generální ředitel a předseda představenstva Monety Tomáš Spurný. S ohledem na počet klientů, přesahující 1 milion, je tak Moneta nadále čtyřkou tuzemského trhu. V čistém zisku je před ní vedle České spořitelny, ČSOB a Komerční banka ještě UniCredit Bank, ale ani jedna z nich zatím loňské výsledky nezveřejnila. Dosud tak učinily Air Bank a Fio banka, které shodně poprvé vydělaly více než 1 miliardu korun.

tomas-spurny-moneta

Generální ředitel Monety Tomáš Spurný (vpravo) při vstupu na burzu v roce 2016

Moneta významně sází na svou digitální strategii, což se projevuje hned v několika oblastech. Téměř třetina (32 procent) nových spotřebitelských úvěrů byla sjednána online, a to v objemu 6,1 miliardy korun. V roce 2017 to bylo jen 18 procent. Celkový objem retailových úvěrů v Monetě loni stoupl o 22,1 procenta na 74,8 miliardy korun, což táhly zejména hypotéky a jejich růst o 55,8 procenta na 31,4 miliardy korun.

Přes internet se sjednávaly také komerční úvěry pro podnikatele a malé firmy (nárůst o 6,7 % na 65,3 miliardy korun) a mnoho spotřebitelů i firemních klientů si tak již úvěry běžně vyřizuje kompletně přes mobilní aplikaci Smart Banka nebo internetové bankovnictví Monety. Ve své mobilní aplikaci měla banka na konci loňského roku 265 tisíc klientů, tedy zhruba čtvrtinu. Meziročně však jde o růst o 42 %, stejně jako rostl podíl transakcí provedených prostřednictvím digitálního bankovnictví z 12,3 % na 19,5 %.

bitcoin-crypto

Přečtěte si takéKryptoměnová směnárna po smrti svého šéfa dluží uživatelům 190 milionů dolarů. Spekuluje se o podvoduKryptoměnová směnárna po smrti svého šéfa dluží uživatelům 190 milionů dolarů. Spekuluje se o podvodu

V Monetě je dnes možné si plně online sjednat množství produktů, od otevření nového účtu přes kreditní kartu pro komerční klienty i živnostníky bez účtu v její bance přes spotřebitelské úvěry až po předschválení žádosti o hypoteční úvěry pro finanční zprostředkovatele. Jako první firma v Česku pak Moneta nabídla také podporu přes Apple Business Chat a v prvním čtvrtletí letošního roku plánuje spustit rovněž plně online kontokorentní úvěr pro malé či krátkodobé úvěry. Již za pár týdnů by mělo dorazit také Apple Pay.

moneta-money-bank

Moneta zároveň dlouhodobě pracuje na snižování své uhlíkové stopy a u svých bankovních poboček například buduje veřejné dobíjecí stanice pro elektromobily. „Dobrovolně jsme se zavázali snížit naši uhlíkovou stopu o 35 % do roku 2020. Jedním ze způsobů, jak dosáhnout tohoto cíle, je přechod většiny naší firemní flotily automobilů se spalovacím motorem na elektromobily. Na konci roku 2018 jsme provozovali 56 elektromobilů,“ dodává Tomáš Spurný.

Akcionáři Moneta Money Bank nicméně budou letos vedle výplaty svých dividend řešit také zásadní věc ohledně budoucnosti celé firmy. Loni v listopadu se totiž spustil záměr na obří transakci, která by ve výsledku sloučila Monetu s Air Bank a českým a slovenským Home Creditem, jež patří do finanční skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Spojení však musí nejprve schválit právě akcionáři Monety a následně případně i regulátor.

moneta-elektromobil-auto

Moneta postupně elektrifikuje svou flotilu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym