Miliardová transakce Petra Kellnera padla. Český a slovenský Home Credit a Air Bank se s Monetou nesloučí

moneta-pobocka2

Foto: Moneta Money Bank

Pobočka Monety

0Zobrazit komentáře

Mluvilo se o tom jako o jedné z nejzásadnějších změn na poli úvěrových a bankovních služeb za mnoho let. Od loňského roku se připravovala fúze české a slovenské divize Home Creditu a Air Bank, spadající do skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, s konkurenční Moneta Money Bank. Obchodem, jehož výše měla dosáhnout téměř 20 miliard korun, by vznikl třetí největší hráč na poli bankovních služeb a druhý mezi spotřebitelskými úvěry. Transakce se ovšem nakonec nekoná, obě strany po několika měsících vyjednávání a příprav potvrdily, že od ní odstupují.

Původní částka, za kterou mělo k celému obchodu dojít, byla 19,75 miliardy korun. Jenže Moneta svou nabídku za Air Bank a český a slovenský Home Credit během minulého týdne snížila na 18,5 miliardy korun, což nakonec vyústilo v krach dalších jednání. Jelikož nyní vypršela exkluzivní lhůta na kompletní přípravu a finalizaci dohody, obě strany se rozhodly jednání ukončit.

Skupina Home Credit je přesvědčena, že požadavek, který Moneta minulý týden vznesla na snížení ocenění Air Banky a Home Creditu, je nedůvodný. Ziskovost našich českých a slovenských aktiv v roce 2018 předčila údaje prezentované Monetě během vzájemných jednání,“ uvedl zástupce skupiny Home Credit.

airbank

Jen samotná Air Bank na vysoce konkurenčním trhu dosáhla robustního zisku, počet jejích klientů meziročně vzrostl a dále se zvýšil index spokojenosti zákazníků. To vše dokazuje zdravý růstový potenciál této značky. S přihlédnutím k tomu, že názory obou stran na ocenění se takto liší, dává Skupina Home Credit přednost rozhodnutí v rozhovorech o transakci dále nepokračovat,“ dodává Home Credit.

Nadále samostatně

Moneta měla v době oznámení transakce přibližně 1 milion klientů, Air Bank lehce přes 600 tisíc a s necelým půl milionem operoval Home Credit. Potenciálně tak mohla vzniknout skupina s více než 2 miliony klientů, která by disponovala 237 pobočkami, 961 retailovými obchody a více než tisícovkou bankomatů.

V transakci měla Moneta vydat 165,6 milionu nových akcií v hodnotě 13 miliard korun, díky kterým by Home Credit získal téměř čtvrtinový podíl v nově vzniklé spojené společnosti, a k tomu by navíc Moneta doplatila ještě 6,75 miliardy korun v hotovosti. Obchod se zdál být na dobré cestě a byl mnohými považován prakticky za vyřízený. Zamítavé stanovisko nicméně vydala během včerejšího dne také Moneta a potvrdila tak, že k obrovské fúzi nakonec nedojde.

arachnoid-vr-divr

Přečtěte si takéNa Golem VR přišlo už 40 tisíc lidí. Pražští DIVR nyní otevírají novou hororovou atrakci ve virtuální realitěNa Golem VR přišlo už 40 tisíc lidí. Pražští DIVR nyní otevírají novou hororovou atrakci ve virtuální realitě

V návaznosti na svá oznámení ze dne 8. října 2018, 17. ledna a 21. února 2019 a oznámení společnosti Home Credit Group ze dne 26. února 2019, Moneta informuje své akcionáře a kapitálové trhy, že jednání ohledně potenciální akvizice byla ukončena, protože i přes snahu obou stran bohužel nedošlo k dosažení vzájemné dohody,“ říká vyjádření Monety.

Na bankovním trhu v Česku se obecně v poslední době dějí zásadní změny. Se schválením směrnice PSD2 mají nejrůznější startupy a instituce možnost nahlížet do dat z bankovních účtů v reálném čase, stejně jako banky postupně implementují možnost okamžitých převodů peněz mezi cizími bankami, a to 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Jako jedna z prvních tuto možnost zavedla právě Kellnerova Air Bank a peníze do jiné banky převede už do 10 vteřin. Následovala ji pak i Česká spořitelna. Minulý týden do Česka dorazila také platební služba Apple Pay, kterou si již aktivovalo 150 tisíc. Podporuje ji i Air Bank a Moneta.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym