Gigant SoftBank investuje téměř miliardu dolarů do samořízených vozítek na doručování balíků či jídla

nuro-robot
0Zobrazit komentáře

Japonský investiční obr SoftBank a jeho investiční vehikl Vision Fund, který disponuje kapitálem ve výši 100 miliard dolarů, má za sebou další obrovskou investici. Tentokrát se jedná o americký startup Nuro, jenž se soustředí na automatizaci doručování balíků, nákupů nebo jídla ve městech za pomocí speciálně upravených autonomních vozítek. Nuro od SoftBank získalo ohromných 940 milionů dolarů, v přepočtu tedy více než 21,5 miliardy korun.

Částka by měla sloužit pro najmutí nových zaměstnanců, zahájení nových partnerství, rozšíření služby do dalších měst a potenciálně i zemí mimo Spojené státy a samozřejmě také k rozšíření flotily samořízených vozítek, které jednotlivé zboží přepravují. Startup ze San Franciska tak na investicích vybral již miliardu dolarů a jeho aktuální hodnota se pohybuje na hranici 2,7 miliardy dolarů.

Aktuální vozítka Nuro mají k dispozici dvě speciální otevíratelné přihrádky, do kterých se v případě doručování nákupů vejde až šest nákupních tašek. Slouží především pro doručování na kratší vzdálenosti, tedy takzvanou poslední míli. Nuro testovalo svou službu ve spojení s velkým řetězcem supermarketů v americkém státě Arizona a prvně využívalo hybridní vozy Toyota Prius, které později vyměnilo za autonomní vozítka zvaná R1.

nuro2

Startup na vše jde ale trochu jinak, místo toho, aby si svou technologii patentoval a nechal využívat pouze vlastní vozy, licencuje ji komerčně i pro další společnosti. Jednou z nich je například Ike, které provozuje samořídící kamiony a v němž má Nuro menší podíl. Víceméně tak Nuro nabídne dalším firmám základ své technologie a umožní jim si software i hardware jakkoliv modifikovat pro své potřeby.

grason

Přečtěte si takéBrigádníci do restaurací přes mobil fungují. Česká služba Grason už zařídila přes 2 500 směn a 2 miliony korun v odměnáchBrigádníci do restaurací přes mobil fungují. Česká služba Grason už zařídila přes 2 500 směn a 2 miliony korun v odměnách

Samořídící technologie jsou zásadní i pro samotný SoftBank, který do podobných startupů investoval již miliardy dolarů. Jednou z posledních investic byly například 2,2 miliardy dolarů do startupu Cruise, což je samořídící divize General Motors, pod kterou spadají značky jako Chevrolet nebo Cadillac. Přesněji řečeno japonský (nejen) investiční gigant se nakonec rozhodl investovat jen 900 milionů dolarů při nižší valuaci ve výši 8,3 miliardy dolarů (původně měla být 11,5 miliardy dolarů) a další peníze možná poskytne v budoucnu.

SoftBank má mimo jiné zásadní podíly také v Uberu, startupu na venčení psů Wag, sdílených kancelářích WeWork, jejichž pobočka se má otevřít již do několika měsíců také v Praze, nebo v komunikační platformě Slack.

nuro-delivery

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym