Drony mohou sloužit i zemědělcům. Startup AirBoard dokáže autonomně a přesně hnojit vinice

Filip HouskaFilip Houska

airboard-agro1
0Zobrazit komentáře

Pokud lze vybrat jednu oblast, která na výraznou technologickou inovaci ještě čeká, bylo by to zemědělství. Přitom existuje široká škála možností, jak toto tradiční odvětví zajímavě podpořit. Snaží se o to i například český startup CleverFarm s platformou pro monitoring zemědělských ploch a skladů, nicméně ta ve výsledku neřeší manuální práci lidí, která je v této oblasti stále klíčová. Jde například o plošné hnojení, na což se zaměřuje lotyšský projekt AirBoard.

Také v zemědělství lze využívat schopností dronů, které by jednou mohly hospodářům nabízet vhodné a nenáročné řešení pro hnojení vinné révy, respektive vinic. AirBoard proto operuje se speciálně upravenou kvadrokoptérou Agro, která má na svém těle připevněn mechanizační prostředek se zásobou pesticidů (potažmo další potřebné chemie). Díky ní pak dron může zcela autonomně létat nad vinicemi a dělat svou práci bez lidského zásahu.

airboard-agro2

Ve výsledky tedy jde o princip, který dnes zastávají i jiné, podobně fungující drony (a upravené vrtulníky). Agro však nabízí i jisté výhody navíc. Jednou z hlavních je schopnost kropit větší rozsah vinic na jeden dolet, což má být zásluhou jak speciálně navržených baterií s kapacitou umožňující 15minutový dolet, tak zásobníkem s objemem okolo 60 litrů. Standardní zásobníky mají v těchto situacích okolo 10–15 litrů.

mit

Přečtěte si takéAkcelerátor prestižní americké univerzity MIT hledá ve střední Evropě technologické startupy. Šanci mají i ty z ČeskaAkcelerátor prestižní americké univerzity MIT hledá ve střední Evropě technologické startupy. Šanci mají i ty z Česka

Klíčovým prvkem pro efektivní funkčnost, jež má zaručovat hnojení plochy o velikosti zhruba 0,8 hektaru na jeden zátah, je samozřejmě i použitá technologie pro let. Vedle autonomních systémů je totiž Agro testováno také s platformou pro udržování optimální výšky nad objekty. To by se mělo hodit zejména v případech postřiků vinic na kopcovitých (až skalnatých) krajinách, kde se ostatně vinice často vyskytují. V ideálním světě by tak nemělo hrozit, že bude dron kropit z vyšší (či naopak nižší) výšky, což by mohlo ovlivnit přesnost dopadu chemie na vinnou révu.

airboard-agro3

Co se týče reálného využívání, AirBoard má již nyní poskytovat funkční prototypy Agra vybraným zemědělcům v Německu a zemích severní Evropy. Je otázkou, kdy se dostane do běžného prodeje. Tak či tak, mělo by jít potenciálně o zajímavé řešení pro všechny, kteří již nechtěji hnojit vinice v kopcích s těžkým batohem plným příslušných chemikálií.

Značným benefitem pro majitele vinic by pak nemuselo být pouze ušetření práce a teoreticky i ušetření nákladů za podpůrné prostředky, ale třeba také ochrana zdraví. Často se totiž stává, že hospodáři přijdou do těsného styku s těmito chemikáliemi, což může vyústit i ve zdravotní komplikace.

Foto: AirBoard

Diskuze (0)

Novinka

Anonym