DJI chce chránit letecký prostor. Díky pokročilé technologii své drony nepustí do blízkosti evropských letišť

Michal MarekMichal Marek

dji-droones
0Zobrazit komentáře

Létající drony jsou čím dál populárnější a jsou využívány čím dál častěji. Užitečné mohou být při různých průzkumech či třeba k přepravě lehkých předmětů. Vedle dronů využívaných v armádě, stavebnictví, filmovém průmyslu či třeba při humanitární pomoci jsou čím dál populárnější i drony pro osobní použití. Dron může být pěknou hračkou pro technologické nadšence, kteří ho mohou ovládat skrze svůj chytrý telefon či tablet a „rozhlížet“ se po okolí. Jenže v takovém případě mohou malé létající objekty způsobovat řadu problémů – od zásahu do soukromí až po narušení leteckého prostoru.

Jeden z nejpopulárnějších výrobců dronů DJI si je tohoto nebezpečí vědom a přichází se zajímavou novinkou. Mimo jiné i v důsledku loňského incidentu, kdy drony před Vánoci na dlouhé desítky hodin ochromily londýnské letiště Gatwick, přichází čínská technologická společnost se speciálním systémem trojrozměrného geofencingu (zónové monitorování), který dronu znemožní přiblížit se k hlavním evropským letištím.

dji-drone

Geofencing není v podání společnost DJI úplná novinka a firma již s první podobnou funkcí přišla v roce 2013. Tehdy se ale jednalo o výrazně jednodušší 2D systém, který dronu zabránil přibližovat se do vytyčené kruhové oblasti. Nová technologie je ale o mnoho pokročilejší. Je vyvinuta společností Altitude Angel, která se specializuje na technologie pro letectví, a dronům znemožňuje vlet do mnohem přesněji zaměřených trojrozměrných zón.

Nový systém je pojmenován Geospatial Environment Online (GEO) 2.0 a využívá tři různé velikosti zakázaných zón, jež jsou aplikovány v závislosti na tom, jak velké a důležité je dané letiště. Systém znemožňuje dronům vlet jednak do oválné oblasti v blízkosti ranveje a vedle toho také do trojrozměrné oblasti na obou koncích ranveje, kde letadla přistávají a vzlétají. Díky tomu, mohou drony do určité výšky létat i v relativní blízkosti letiště, kde je už ale vyloučeno, že by v tak nízké výšce letělo letadlo.

Nový systém geofencingu firma DJI spouští v celkem 32 evropských zemích, přičemž v 19 z nich dosud žádná forma zónového monitorování podporována nebyla. Aktualizace firmwaru a doprovodné mobilní aplikace by měla být uživatelům dostupná ke stažení ještě tento měsíc.

DJI_geofencing

Ačkoli je DJI jen jedním z mnoha výrobců dronů, jedná se o důležitý první krok vstříc zajištění bezpečnosti letového provozu. Nálety dronů na letiště Gatwick loni před Vánoci druhé největší letiště v Británii zcela ochromily a zpožděny či zrušeny kvůli nim byly stovky letů. Britská policie případ dodnes vyšetřuje a ačkoli byl v souvislosti s incidentem zadržen místní pár, žádná obvinění nakonec vznesena nebyla. V reakci na tuto událost Gatwick i největší britské letiště Heathrow zakoupily vlastní systém anti-dronové obrany.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym