Český fintech Roger loni profinancoval faktury za 1 miliardu. Letos cílí i díky expanzi do zahraničí na dvojnásobek

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

adam-soukal-roger

Foto: Roger

Adam Šoukal, spoluzakladatel a CEO startupu Roger

0Zobrazit komentáře

Když jsme se se šéfem tuzemského fintech startupu Roger Adam Šoukalem bavili loni v létě, hlásil, že přes jeho platební instituci se za pět let fungování profinancovalo přes 1,3 miliardy korun. Téměř na stejné číslo však Roger nakonec dosáhl jen za celý loňský rok, který byl pro firmu rekordní a profinancovaly se v něm faktury celkem za 1 miliardu korun. Letos míří Adam Šoukal na dvojnásobný růst a chce také za hranice.

Roger má jednoduchou roli. Pomáhá menším a středním podnikům zkrátit splatnost jejich faktur tak, aby za ně dostaly okamžitě zaplaceno a nemusely čekat na klidně několikaměsíční splatnost. Právě mladé nebo menší firmy kvůli tomu často mají problém s cash flow a díky Rogeru zkrátí splatnost faktury prostřednictvím třetí strany v podobě různých investorů, kteří do platformy vstupují.

Během loňského roku Roger nabídl pro menší i větší investory na své P2P platformě celkem 4 521 investičních příležitostí, což představovalo meziroční růst o 77 procent. Dohromady se profinancovaly faktury v hodnotě 1 miliardy korun a v roce 2019 chce Roger profinancovat ještě jednou tolik. Dvě miliardy jsou přitom téměř stejný objem, jaký profinancoval za necelých šest let své existence.

Roger_ilustrační

Co se týče finančních výsledků samotné firmy Roger, obrat je prý velmi podobný profinancovanému objemu, protože další služby jsou jen okrajové a tvoří zlomek obratu. Loňský rok zakončil Roger na černé nule a letos očekává stejný výsledek, jelikož po loňských investicích do rebrandingu, zvětšujícího se týmu a marketingu letos přijde další investice do zahraniční expanze. Největší zájem o služby Rogera pak mají firmy podnikající v e-commerce, FMCG a logistice.

„Těmto firmám vznikají náklady okamžitě a dodávají do společností, jejichž faktury mají splatnost i 60 dnů, proto je možnost dostat peníze za 3 dny důležitá. Nemusí tak využívat překlenovací úvěry nebo se jakýmkoliv dalším způsobem zadlužovat. Výhodou Platby od Rogera je, že rizikovost posuzujeme na základě odběratele. Díky tomu jsou i menší firmy dodávající do velkým společnostem schopné dosáhnout na tento způsob financování,“ vysvětluje Adam Šoukal. Průměrný úrok, za který Roger loni financoval, byl 1,57 % z hodnoty faktury.

hakos

Přečtěte si takéČeský startup Clever Monitor chce přes dluhopisy vybrat až 100 milionů korun. Využije novou službu BondyoČeský startup Clever Monitor chce přes dluhopisy vybrat až 100 milionů korun. Využije novou službu Bondyo

Zvyšující se zájem o P2P investování v Česku potvrzuje na Rogeru rostoucí počet investorů. Výsledkem je mimo jiné to, že provozní financování na Rogerovi vychází dle statistik ČNB pro mnoho firem výhodněji než provozní úvěr u komerčních bank, což umocnilo i zvyšování úrokových sazeb ze strany národního regulátora. V posledním čtvrtletí roku 2018 si tak klienti Rogera půjčovali v průměru o téměř 1 % výhodněji než v klasických bankách.

V letošním roce chce Roger podpořit svůj plán dvojnásobného růstu hlubší integrací s vybranými partnery, což přinese například službu invoice financing, která bude představena v prvním čtvrtletí odběratelům výrazně usnadní financování dodavatelsko-odběratelského řetězce. Navíc se chystá první expanze do zahraničí. V průběhu roku má Roger v plánu začít fungovat na Slovensku a v Polsku a později také ve Španělsku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym