Česká firma Deeptime vyrobila 3D tiskem první systém reproduktorů z písku. Inspiraci hledala v moři

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

deeptime
0Zobrazit komentáře

Minimalismus, holismus, inovativní přístup k práci s materiálem. Tyto principy by snad mohly přiblížit způsob myšlení, který vedl ke vzniku reproduktorů Ionic Sound System od české firmy Deeptime. Její zakladatelé Martin Hřeben a Ondřej Chotovinský předtím načerpali zkušenosti v automobilovém průmyslu u značek McLaren, Honda a Škoda a nyní je aplikovali na podstatně odlišnou kategorii, avšak se stejnými nároky na skloubení funkčnosti a efektivity.

Dvojice designérů se na poli reproduktorů poprvé realizovala v roce 2014, kdy pod značkou Akemake představila první reproduktory vyrobené 3D tiskem z kompozitního dřeva. Úspěch tohoto experimentu pak vedl k dalšímu zkoumání práce s netypickými materiály a výrobními procesy.

Ionic Sound System sestává ze dvou reproduktorů a subwooferu, přičemž všechny jsou vyrobeny technologií 3D tisku z křemičitého písku s příměsí speciálně vyvinutého zpevňujícího prvku. Takto vytvořená těla reproduktorů mají poskytovat dostatečnou pevnost a skvělé tlumení pro čistší zvukový projev. Těla dvojice reproduktorů pojmenovaných Spirula jsou vyrobeny jako celky, do nichž jsou vloženy třípalcové (cca 8 cm) membrány.

deeptime-spirula-thunderstone

Audio systém Deeptime

Tvar reproduktorů kopíruje zlatou spirálu, která se v přírodě objevuje velmi často, například u mušlí mořských tvorů nebo v hlemýždi, části vnitřního ucha, která rozšiřuje rozsah slyšitelných frekvencí. Spirálovité vinutí těla má také dopomáhat eliminaci úniku vibrací membrán ze zadní strany reproduktoru.

Design subwooferu pojmenovaného Thunderstone je také inspirovaný přírodou, konkrétně mořským ježkem. Subwoofer má reproduktor o průměru cca 14,5 centimetrů a doplňujee ho zesilovač třídy D s extrémně nízkou úrovní šumu. Na spodních hranách jsou hned tři basové průduchy, z nichž každý má v sobě LED diodu, která svítí jasněji spolu se zvýšením hlasitosti.

science-robot-museum-seoul

Přečtěte si takéV Jižní Koreji vyroste nové muzeum vědy a robotů. Stavět ho budou i sami roboti a dronyV Jižní Koreji vyroste nové muzeum vědy a robotů. Stavět ho budou i sami roboti a drony

Hliníkové ovládací prvky reproduktorů jsou naprosto minimalistické – umožňují pouze regulaci hlasitosti a míry basů. Zdroje zvuku lze pak k reproduktorům připojit skrze analogový nebo digitální výstup a podporován je také Bluetooth se standardem aptX. Z tohoto popisu je zjevné, že Ionic Sound System se svým designem, použitými materiály a způsobem výroby nesnaží pouze prvoplánově zaujmout. Všechny tyto prvky jsou spojené s účelem a zvukovým projevem reproduktorů, které mají i přes svou skromnou velikost poskytnout impozantní výkon (80 W při RMS a maximálně až 160 W) a kvalitu.

deeptime-spirula1

Deeptime Spirula

Tvůrci systému si sami navrhli také jeho elektroniku. „Design pro nás znamená hledání formy, která odpovídá povaze a funkci předmětu a která staví na výhodách nejnovějších technologií. Nechceme jen zkrášlovat standardní řešení. I proto u našich reproduktorů nepoužíváme klasické kvádrové ozvučnice, ale především organické tvary, které jsou navržené tak, aby přispívaly ke kvalitě zvuku,“ vysvětluje Martin Hřeben.

„Inspiraci hledáme především v přírodě. Všechny tvary v přírodním světě mají svojí funkci. Kvádr nebo krabici v ní najdete jen stěží,“ doplňuje Ondřej Chotovinský. Ionic Sound System je určený milovníkům designu a audiofilům a je dostupný v limitované edici 1 618 kusů, která zahrnuje kompletní 2.1 systém za cenu 3141,59 eura (80 700 korun) a dvojici reproduktorů Spirula za cenu 899 eur (23 000 korun).

deeptime-thunderstone

Deeptime Thunderstone

deeptime-spirula

Deeptime Spirula

Diskuze (0)

Novinka

Anonym