Budoucnost tenisek je bez tkaniček. Puma po vzoru Nike představuje vlastní samozavazovací boty

Filip HouskaFilip Houska

puma
0Zobrazit komentáře

Není tomu tak dávno, co Nike oficiálně představilo svou novou generaci inteligentních tenisek Adapt BB, které se dokáží automaticky přizpůsobit noze a samy zašněrovat. Ačkoliv však tyto boty míří zejména na profesionální basketbalisty a běžná populace na ně jen tak snadno nedosáhne (ať už kvůli limitovanější dostupnosti nebo ceně okolo osmi tisíc korun), Nike poměrně jasně ukázalo, jak by mohla vypadat obuv v dohledné budoucnosti. A podobným směrem se nově vydává i Puma.

Původem německá firma, která se proslavila výrobou sportovního oblečení a doplňků, navrhla model pod označením Fi. Ten funguje obdobně jako zmíněná edice Adapt BB od Nike, ovšem s tím rozdílem, že celý proces samozavazování (respektive samoutahování) není automatický a o vše se má starat malý motorek na jazyku boty, nikoliv integrované senzory.

Puma_Fi_123

I tak se však jedná o poměrně důmyslný systém, který Puma nazývá jako Fit Intelligence. Ovládat ho můžete jak přes aplikaci pro iPhone nebo Apple Watch, tak přímo přes zmíněný motorek na jazyku. Botu si tak snadno zašňěrujete a přitáhnete, kdykoliv potřebujete. Baterie uvnitř boty má vydržet přibližně jeden týden normálního používání. Jakmile se vybije, pomocí speciální podložky, na které se boty nabíjejí, se má její kapacita do 100 % doplnit za 60 minut.

Zajímavým aspektem modelu Puma Fit je i design, který je oproti Adapt BB mnohem lépe přizpůsoben i pro běžné nošení a příliš neevokuje ryze sportovní zaměření. Jde zkrátka o regulérní tenisky v černém vzhledu a s ikonickým pruhem Puma na boční straně, které lze používat jak na sport, tak i na každodenní nošení.

Puma_Fi_130

Je však otázkou, jak mezi běžnou veřejností uspějí. Ačkoliv mají být levnější než model od Nike, stále budou stát 330 dolarů, což je v přepočtu přibližně 7,5 tisíce korun. Další prozatímní neznámou je také jejich funkčnost, nicméně to se má vyjasnit v průběhu několika měsíců – Puma totiž tento model nabízí vybraným jedincům v rámci beta testování s následným poskytováním zpětné vazby, díky níž by měla Fi vyladit natolik, aby v průběhu jara příštího roku na trh zamířily v co nejlepší kondici.

Puma_Fi_056

Foto: Puma

Diskuze (0)

Novinka

Anonym