Apple Pay do Česka dorazí 19. února. Do první vlny by se měla zapojit pětice bank a jeden startup

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

0Zobrazit komentáře

Jeden z nejočekávanějších termínů tohoto roku z pohledu majitelů iPhonů se přiblížil. Platební služba Apple Pay, díky které bude možné platit místo fyzických karet iPhony podobně, jako to u nás jde už více než rok u vybraných bank telefony s Androidem, do České republiky dorazí již za necelé dva týdny. Podle našich informací, které přicházejí z bankovního trhu, by ke spuštění mělo dojít v úterý 19. února.

Poprvé jsme o spuštění Apple Pay v Česku v únoru 2019 psali už loni v říjnu. Byť to tehdy ještě nebyl definitivní termín a byla možnost, že Apple ještě o pár týdnů představení služby v tuzemsku odsune, nakonec se tak podle všeho nekoná. Informace z několika finančních institucí včetně karetních asociací, které v Česku vše koordinují, jež má CzechCrunch k dispozici, je termín spuštění 19. února.

Hned druhá věc, co majitele iPhonů zajímá s ohledem na příchod Apple Pay, je pochopitelně výčet bank, které budou platbu jablečnými telefony nebo hodinkami podporovat. Podle našich informací by se mělo v první vlně objevit pravděpodobně pět bank a jeden tuzemský startup s tím, že většina z nich přímo či nepřímo tuto skutečnost potvrzuje, byť bez konkrétního termínu. Apple Pay by měly od prvního dne přinést následující instituce: Česká spořitelna, Komerční banka, Moneta, mBank, Air Bank a Twisto.

apple-pay-iphonex-germany

Foto: Apple

Platební služba Apple Pay

„Mohu potvrdit, že Apple Pay v tuto chvíli testují naši zaměstnanci a že chceme být v první vlně bank, které Apple Pay nabídnou v Čechách,“ říká mluvčí České spořitelny Filip Hrubý, jehož kolegy včera při živém testování přistihl Tomáš Froněk. „Komerční banka bude mezi prvními, kteří službu Apple Pay nabídnou svým klientům od první minuty, kdy bude na českém trhu spuštěna,“ netají se mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Podobně hovoří také zástupci dalších bank. „Od začátku říkáme, že chceme být mezi prvními bankami, které tuto službu v Česku spustí. A na příchod Apple Pay jsme už plně technicky připraveni,“ uvádí tisková mluvčí Air Bank Jana Karasová a ve stejném duchu ji doplňuje také Jakub Švestka z Monety: „V souladu s naší pozicí digitálního lídra na českém bankovním trhu jsme připraveni nabídnout Apple Pay našim klientům, jakmile Apple tuto službu v Česku spustí.“

Některé další banky ještě letos

Kdo se nestihne do první vlny dostat, bude si muset podle našich informací počkat minimálně několik měsíců, protože další okno, kdy Apple plánuje do své platební služby vpustit další banky, by mělo přijít někdy během léta. Všech pět zmíněných bank by již však nyní mělo disponovat potřebnou certifikací i dalšími náležitostmi, jež jsou k ostrému startu potřeba.

K tradičním bankám se navíc v první vlně připojí i tuzemský fintechový startup Twisto, pro kterého to bude znamenat jednak konkurenční výhodu proti Revolutu, který zatím ani v České republice, ani ve světě Apple Pay spouštět nebude, a také zajímavou propozici pro klienty z dalších bank. Kdo totiž nebude chtít měnit svou banku, bude si moci založit jednodušeji právě účet na Twistu a platit iPhonem přes něj.

petr-borkovec-sklizeno-top

Přečtěte si takéSklizeno loni utržilo 705 milionů korun. Chce otevřít nové prostory, kde by nabídlo všechny své služby na jednom místěSklizeno loni utržilo 705 milionů korun. Chce otevřít nové prostory, kde by nabídlo všechny své služby na jednom místě

„Jakmile se Apple Pay spustí v České republice, rozhodně u toho nebudeme chybět. Technologicky jsme připraveni,“ říká šéf Twista Michal Šmída. Letos navíc plánuje svým zákazníkům nabídnout možnost nahrát si přímo do Twista vlastní platební kartu a přímo přes ni platit, což situaci pro zákazníky jiných bank, chtějící Apple Play, ještě ulehčí.

apple-pay-watch2

S Apple Pay lze platit také hodinkami Apple Watch

Na definitivní seznam podporovaných bank si nicméně budeme muset počkat až do 19. února, protože není vyloučeno, že na poslední chvíli dojde k nějaké změně. U Applu by to nebylo poprvé a ani naposledy, jelikož je například velmi citlivý na to, jak jednotlivé banky příchod Apple Pay komunikují. Ostatně jako jediná na dotaz CzechCrunche prostřednictvím svého mluvčího odmítla jakkoliv reagovat mBank s tím, že se ke spuštění Apple Pay nemůže nijak vyjadřovat. Podle našich informací ale ani ona nebude chybět v první vlně. Otázkou zůstává pak ještě to, zda budou všechny banky na začátku podporovat jak karty Visa, tak karty Mastercard.

Ostatní banky nasadí Apple Pay nejdříve během léta s tím, že ČSOB již na svém Twitteru uvedla, že to plánuje až na konci letošního roku. Do druhé vlny se chce podle své mluvčí Petry Kopecké dostat Raiffeisenbank s tím, že přesný termín zatím není stanoven. Situace ve Fio bance, Creditas nebo Equa bank je zatím nejistá. Na náš dotaz o tom, kdy plánují Apple Pay pro české zákazníky spustit, zatím nereagovaly. Spekuluje se však o tom, že všechny tyto instituce budou chtít službu představit ještě letos.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym