Vědci z IBM vytvořili čip, který po připevnění k nehtu dokáže rozpoznat příznaky Parkinsona

Michal PtáčekMichal Ptáček

IBM Fingernail Sensor

Fingernail sensor that can monitor your activities/health. IBM Lab, Yorktown Heights, NY Monday December 3, 2018. (Feature Photo Service)

0Zobrazit komentáře

Parkinsonova choroba je bezesporu jednou z nejkrutějších nemocí, která postihuje lidský organismus. Toto onemocnění centrální nervové soustavy, kterým celosvětově trpí sedm až deset milionů lidí, totiž u pacientů kvůli úbytku nervových buněk způsobuje problémy s ovládáním těla, kontrolou pohybu nebo řeči, zejména pak v pozdějších fázích nemoci, kdy se postižený stává v podstatě závislý na pomoci svého okolí.

Na nemoc navíc zatím neexistuje žádný lék, pouze prostředky, které projevy a samotný průběh dokáží zmírnit a předvídat. Ty se díky stále rozvinutějším technologiím neustále zlepšují, což ostatně potvrzuje i připravované nositelné zařízení od americké technologické společnosti IBM. Vědci společnosti totiž momentálně pracují na speciálním čipu, který by měl být po přichycení k lidskému nehtu nositele schopen monitorovat právě příznaky Parkinsona.

Lidské nehty totiž o zdraví člověka vypovídají více, než se na první pohled může zdát. V tomto konkrétním případě pak IBM monitoruje, jak se nehet při pohybu ruky a manipulaci s objekty (například utahování zátky, odemykání dveří nebo použití šroubováku) hýbe a prohýbá.

Právě tyto drobné pohyby je čip vybavený speciálními senzometry schopen zachytit a následně díky umělé inteligenci vyhodnotit. Zařízení je například schopno rozpoznat třes, svalovou ztuhlost a bradykinézu, tedy typické příznaky právě Parkinsonovy nemoci.

Podobné příznaky lze delší dobu monitorovat například přes speciální senzory přichycené na lidskou kůži. Podle zástupců IBM však tato varianta není zejména u starších pacientů nejvhodnější volbou. Starší pacienti, kterých je v případě Parkinsonova většina (nejčastěji se první příznaky nemoci projeví mezi 55 až 62 rokem života), mají totiž krehčí drobivou kůži a v tomto případě tak u nich hrozí například infekce. Právě umístění čipu na nehet a ne na kůži tento problém řeší.

Zařízení je prozatím ve fázi prototypu a během výzkumu, který IBM provádí, zvládá komunikaci s chytrými hodinkami Apple Watch a iPhonem. Právě toto propojení by v budoucnu, v případě uvedení na trh, dalo běžným lidem možnost tuto zákeřnou nemoc spolehlivě rozpoznat a monitorovat i v domácích podmínkách.

foto: IBM

Diskuze (0)

Novinka

Anonym