Mezinárodní tým navrhl moderní rodinnou loď, která je poháněna pouze slunečním svitem a větrem

Filip HouskaFilip Houska

vikboats-czechcrunch4x
0Zobrazit komentáře

V elektromotorech vidí budoucnost celá řada výrobců přepravních prostředků. Nemusí však jít pouze o auta, která se na tuto změnu začínají postupně adaptovat, nebo motocykly, ale také třeba o lodě, jejichž podobu chce pomocí elektromotorů, solárních panelů a futuristického vzhledu inovovat například švýcarský startup Solar Impact. Ten nicméně není jediný – podobnou vizi mají také industriální designéři z projektu VIK Boats.

Mezinárodní tým designérů, inženýrů a loďařů z Ruska, Turecka a Nizozemska navrhl zajímavý koncept menší lodi v minimalisticky provedeném kabátku, jejíž pohon má vycházet především ze slunečního záření a větru. Díky těmto jevům by se totiž měly skrze solární panely a větrné generátory dobíjet integrované baterie pohánějící elektromotor a zaručovat tak lodi tichou plavbu bez jakýchkoliv vibrací nebo výfukových plynů. „Rozhodli jsme se zrealizovat naší vizi ideální rodinné lodě,“ píší na svém webu.

vikboats-czechcrunch2

Podstatným prvkem této 10 metrů dlouhé lodi až pro šestičlennou má být její výdrž na baterce, jež je logicky jedním z nejdůležitějších bodů, co se týče elektropohonu. Dle tvůrců by na jedno nabití mohla vydržet až 130 kilometrů a vzhledem ke své energetické šetrnosti by jí na výdrži neměly ubírat ani výraznější vlny či silnější poryvy větru, které by jinak loď zákonitě „unavovaly“. Součástí má být nicméně i záložní dieselový motor, který by nahrazoval elektromotor v případě, že by nastala nějaká porucha nebo pokud by se loď vydala na delší vzdálenost.

harley-davidson-livewire

Přečtěte si takéPrvní elektrická motorka od Harley-Davidson se začne prodávat v srpnu. Cena atakuje 700 tisíc korunPrvní elektrická motorka od Harley-Davidson se začne prodávat v srpnu. Cena atakuje 700 tisíc korun

Vzhledem k tomu, že má jít o částečně rodinnou loď, musí být ideálně uzpůsoben i interiér. V něm na druhou stranu nemá jít o nic speciálního – vnitřní prostory, v nichž bude koupelna, kuchyňka a dostatek sedaček pro produktivnější práci (a následně také spánek), podle prvních návrhů vypadají poněkud standardně. Nelze jim však upřít modernější vzhled, což dělají zejména hnědá barevná kombinace a okna po všech stranách.

vikboats-czechcrunch3

Co se pak týče doplňkových věcí, loď má majitelům nabízet i dedikované místo pro vodní skútr nebo malý člun včetně závěsného mechanismu, přičemž do ní bude možné integrovat celou řadu věcí, kteří budou chtít na zakázku přímo zákazníci. Může jít například o dodatečné solární panely, větrné generátory nebo klimatizaci. Nehledě na to, že VIK Boats postupně pracují i na speciálních lodních šroubech, které by teoreticky měly zvýšit dojezd až o 80 procent při stejném přísunu energie.

vikboats-czechcrunch5

Loď od VIK Boats by mohla být zajímavou volbou i pro „moderní rybáře“

Vize lodní přepravy

VIK Boats zatím loď neuvedli do prodeje a je otázkou, zdali se tak vůbec stane – na jejich stránkách žádná taková zmínka není. Na druhou stranu jde o další zajímavý koncept lodi budoucnosti, které by světové vody za několik let mohly brázdit bez větších zásahů do ekosystému přírody.

vikboats-czechcrunch

Na střeše lodě je k dispozici i speciálně upravené rameno pro zachycování skútrů či člunů

Foto: VIK Boats

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym