Tesle za poslední čtvrtletí oproti očekávání poklesne zisk. Kvůli produkci začne s optimalizací

elonmuskxx

Elon Musk

0Zobrazit komentáře

V loňském třetím kvartálu kalifornská automobilka Tesla překvapila všechny stávající akcionáře i zákazníky, když vykázala po mnoha letech zisk. Očekávalo se, že podobně na tom bude i v posledním čtvrtletí minulého roku, kdy se naplno soustředila na produkci nových Modelů 3 a na jejich doručení zákazníkům, navíc to byly poslední měsíce pro získání velké daňové úlevy pro americké zákazníky.

Ale jak se zdá, ne vše dopadlo tak, jak by si Tesla a její šéf Elon Musk představovali. V e-mailu rozeslaném zaměstnancům Musk oznámil, že jeho firma čeká po uzavření výsledků za čtvrtý kvartál zásadní propad zisků a že bude muset provést určité optimalizace. Jejich součástí je vedle ještě většího soustředění se na rychlou produkci a především doručení k zákazníkům především nutné propouštění, které postihne 7 procent zaměstnanců. To vše po zhruba 30% růstu počtu zaměstnanců za celý rok 2018.

V říjnu loňského roku bylo v Tesle zaměstnáno dle tweetu Elona Muska zhruba 45 tisíc lidí, takže nutné propouštění postihne zřejmě přes tři tisíce z nich. Tesla si zároveň nechá pouze nutný počet externích kontraktorů a spolupracovníků. Musk v e-mailu zaměstnancům naznačil, že pokud hledají větší stabilitu, budou se pravděpodobně muset poohlédnout po větší a již více zavedené firmě s lepším vyvážením pracovního a soukromého života. Tesla je stále jistým způsobem považována za startup, její kroky jsou agresivní a velké a s tím jsou spojena i rizika.

tesla-model3-red1

Tesla Model 3

Když se firmě daří, jsou všichni náležitě odměněni, když se jí ale naopak nedaří, musí nést svou část zodpovědnosti. Automobilka má totiž před sebou mimo nových modelů a produktů především nejzásadnější letošní krok, a to zvýšení prodejů a optimalizaci zisků z nového modelu na čínském trhu a plné uvedení na trh v Evropě, kam Tesla začala v minulých měsících naplno prostupovat a spustila předobjednávky.

Ale to není vše, dalším zásadním bodem bude i trh americký, kde se stále čeká na nejlevnější verzi Modelu 3, která má podle automobilky začínat na 35 tisících dolarů, což je v přepočtu necelých 800 tisíc korun, nepočítaje další možné daňové zvýhodnění od státu na elektromobily. Stát se to mělo již loni, ale Tesla stihla pouze představit střední variantu Modelu 3 za cenu o 10 tisíc dolarů vyšší.

youtube3

Přečtěte si takéAmeričtí youtubeři navedli diváky do podvodného gamblingu. Podezřele se hrálo i na českém YouTubeAmeričtí youtubeři navedli diváky do podvodného gamblingu. Podezřele se hrálo i na českém YouTube

Na anticipovaný pokles zisku za poslední kvartál, který by dle odhadů neměl překročit ani 100 milionů dolarů, oproti 312 milionům v předcházejícím období, reaguje také akciový trh. Po rozeslání e-mailu a komunikaci prostřednictvím médií spadly akcie Tesly o téměř 13 procent z 347,31 dolaru na 302,26 dolaru za akcii. Hodnota společnosti se tak propadla na 51,9 miliardy dolarů.

elon-musk-top

Šéf Tesly Elon Musk

Pro ty, co sledují Teslu již delší dobu, není ovšem podobný výkyv nic neobvyklého. Některé kroky jsou jednoduše dobrou záminkou pro pokles trhu, ale zatím jsme vždy viděli nějaký zajímavý „PR stunt“, který hodnotu akcií zase dostane zpět. Není ani divu, že Musk chtěl v loňském roce převést Teslu z veřejně obchodovatelné na soukromou společnost, aby se vyhnul nutnému zpovídání stávajícím akcionářům, představenstvu a také odhadům analytiků – tedy všemu, co na firmu uvalilo v minulých letech neuvěřitelný tlak.

Tento plán ovšem Muskovi nevyšel a nakonec z něj vznikl soudní spor, ve kterém musela automobilka a stejně tak Musk zaplatit každý po 10 milionech dolarů pokuty a 47letý vizionář se musel na několik let vzdát svého postu v čele představenstva firmy. Do toho byl nedávno jmenován například zakladatel Oraclu a jeden z nejbohatších lidí světa Larry Ellisona, jež má sám v Tesle zhruba miliardový podíl.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym