Robotické autíčko Zümi naučí děti základům umělé inteligence a samořízených automobilů

Michal PtáčekMichal Ptáček

zum-2222
0Zobrazit komentáře

Umělá inteligence je stále běžnější součástí lidských životů a mnoho technologických odborníků i firem vidí budoucnost například v autonomní dopravě. To znamená, že by mělo být v budoucnu běžně, že nás do práce přepraví vlastní samořídící vozidlo, které mezitím zvládne vyzvednout nákup a odvézt děti do školy.

Samotné technologie, které za tímto pokrokem stojí, jsou nesmírně složité a z velké částí jsou založené na propracované umělé inteligenci. Právě s její výukou chce pomoct americká společnost Robolink z kalifornského San Diega, která se od roku snaží mladé studenty přitáhnout pomocí robotiky k vědním a technickým oborům. Proto nyní vyvinula speciální robotické autíčko, které má děti a studenty naučit právě základům umělé inteligence. A možná i něco navíc.

Pojízdný robot je vybaven mikropočítačem Raspberry Pi Zero, gyrometrem, technologií strojového vidění, akcelerometrem, dvěma motůrky, kamerou, OLED displejem a šesti infračervenými reflektivními IR senzory. Ve výsledku tak lze autíčko nastavit tak, aby se stalo plně autonomním a po naprogramování se pohybovalo po libovolné trase bez zásahu dítěte.

Největším lákadlem Zümi je bezesporu možnost doprogramovat si takřka libovolnou funkci. Zařízení totiž komunikuje s oblíbeným programovacím jazykem Python a pro úplné začátečníky pak sada nabízí i jednoduché rozhraní, kde děti mohou skládat jednotlivé funkce dohromady pomocí přehledných vizuálních bloků.

blabu-kovacik-peterkova-strejcek

Přečtěte si takéPetr Kováčik po konci ve Skrz.cz staví online platformu Blabu. Chce mít Uber pro konverzaci v cizím jazycePetr Kováčik po konci ve Skrz.cz staví online platformu Blabu. Chce mít Uber pro konverzaci v cizím jazyce

Čím více navíc autíčko jezdí, tím více se zlepšuje a učí a časem ho lze například vytrénovat k tomu, aby propočítalo optimální trasu pro co nejefektivnější přepravení se z bodu A do bodu B, případně ho naučit rozpoznávat objekty v cestě – například postavu chodce nebo odpadek na zemi a na základě konkrétní překážky mu umožnit se instantně rozhodnout, jak se zachovat.

Že podobné projekty dávají v dnešní době smysl, potvrzuje i velmi úspěšná kampaň na Kickstarteru, kterou Robolink pro Zümi spustil na začátku ledna. Na crowdfundingové platformě se devítičlennému týmu, který se se svými produkty specializuje na děti a studenty základních škol a v minulosti vytvořil například programovatelného drona CoDrone, podařilo velmi rychle překonat vytyčenou hranici 50 tisíc dolarů a aktuálně po 15 dnech má vybráno už 70 tisíc dolarů, v přepočtu okolo 1,6 milionu korun. Do konce kampaně navíc stále přes 40 dní.

Jelikož je již nyní jasné, že byla kampaň na Kickstarteru úspěšná, měla by se robotická novinka pro výuku, jak fungují autonomní systémy, brzy dostat k reálným zákazníkům. První kusy by se měly začít rozesílat už v květnu tohoto roku, a to za částku 180 dolarů, v přepočtu 4 tisíce korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym