Přední odborník na AI Kai-Fu Lee: Umělá inteligence brzy nahradí 40 procent všech pracovních míst

Michal PtáčekMichal Ptáček

kai-fu-lee
0Zobrazit komentáře

Umělá inteligence je v posledních letech obrovské téma a počítačoví odborníci a lídři technologického světa se předhánějí v prognózách o tom, jak moc tato technologie vlastně změní budoucnost lidstva. Například podle předního čínského odborníka na umělou inteligenci Kai-Fu Leeho, který se narodil na Tchaj-wanu a v minulosti působil na pozicích viceprezidenta Applu nebo šéfa čínského Googlu, nás v následujících 15 až 25 letech čekají kvůli umělé inteligenci změny, které se zásadně promítnou do běžného života.

Sedmapadesátiletý Kai-Fu Lee, který se v minulosti zapsal do paměti spousty lidí mimo jiné díky odmítnutí pracovní pobídky od Steva Jobse v době jeho návratu do Applu, v rozhovoru pro americký pořad 60 Minutes řekl, že umělá inteligence v průběhu 15 až 25 let nahradí 40 procent všech pracovních míst po celém světě. A zdaleka se nebude jednat jen o dělnické a manuální profese, jejichž zánik se v souvislosti s AI připomíná nejčastěji.

Dle Leeho se totiž tyto změny významně dotknou i takzvaných bílých límečků, tedy vesměs lidí pracujících v kancelářích. Nejvíce nicméně změny pocítí profesionální řidiči, zejména řidiči kamionů, jejichž pozice prý ve zmíněném časovém horizontu kompletně zanikne.

tesla-semi1

Mezi profese nejvíce ohroženy umělou inteligencí dle Leeho patří řidiči kamionů

„Umělá inteligence bude postupně nahrazovat nekreativní, repetitivní práce, a to platí nejen pro manuální, ale i spoustu kancelářských profesí. Změny zároveň čekají i mnoho na první pohled komplexnějších profesí, například šéfkuchaře nebo manažery obchodů. Nejvíce však změny pocítí profesionální řidiči, například řidiči kamionů,“ řekl Lee.

Revoluce ve vzdělávání

Nyní k těm o něco pozitivnějším vlivům. Kai-Fu Lee zároveň tvrdí, že umělá inteligence by měla přispět v celosvětovém měřítku například  k lepšímu způsobu vzdělávání. Ostatně už teď rodák z Tchaj-peje prostřednictvím své investiční společnosti Sinovation Ventures financuje několik AI startupů zaměřujících se právě na trh edukace. Velkým benefitem je pak dle Leeho možnost poskytnout díky umělé inteligenci špičkové dálkové vzdělání nadaným studentům, kteří žijí ve velké vzdálenosti od velkých čínských měst a nemají možnost vzdělávací kampusy navštěvovat osobně. Sám Lee ostatně v roce 1973 emigroval do Spojených států, aby mohl studovat.

mhd-google-maps-praha

Přečtěte si takéPraha otevřela data o hromadné dopravě. V Google Mapách už najdeme i zpoždění a mimořádnosti na trasePraha otevřela data o hromadné dopravě. V Google Mapách už najdeme i zpoždění a mimořádnosti na trase

Jeden ze systémů umělé inteligence, na kterém Lee a spol. pracují, je navržen tak, aby měřil zájem a inteligenci studentů podle daného předmětu. Právě to má přispět ke snadnějšímu objevení extrémně nadaných lidí, slovy Leeho géniů, kteří by za standardních podmínek neměli šanci být objeveni. Profesorům však AI zároveň pomůže automaticky odhalit nedostatky studentů a vyhodnotit, ve kterých oblastech zaostávají a potřebují pomoct.

Čína vs. USA

V příštích letech nás z pohledu AI čeká mimo jiné zajímavý souboj dvou velmocí. Na jedné straně Spojené státy se Silicon Valley v zádech, které po dlouhá desetiletí platí za světového technologické lídra, na druhé straně dravá Čína, kde přibližně 70 procent z 1,4 miliardy obyvatel používá na denní bázi smartphony a platí jejich prostřednictvím účty za bydlení, jídlo a přepravu.

robot-1

Právě velikost trhu je to, co by dle Leeho mohlo hrát Číně v následujících letech do karet. Zároveň však dodává, že Spojené státy si stále drží ve světě technologií prvenství a alespoň v následující dekádě budou schopny s Čínou držet v tomto ohledu krok. „Ti nejlepší vědci, inženýři a experti jsou stále z většiny Američané, a proto v průběhu příštích pěti let vidím toto rozložení 50 na 50,“ dodal Lee.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym